Princ Nećko
03.11.2021 Zabava

Jedna od najboljih slikovnica za decu u Srbiji: Upoznajte Princa Nećka

„Princ Nećko“ Svetlane Preradović, jedinstveni dečak kome je omiljena reč „neću“, našao se u prestižnoj selekciji najboljih 10 slikovnica u Srbiji.

Na inicijativu Međunarodne federacije bibliotečkih udruženja i institucija (IFLA) pokrenut je projekat „Svet kroz slikovnice“.  Bibliotekari koji rade sa decom i mladima iz celog sveta biraju najbolje slikovnice koje će činiti veliki katalog i biti deo svetske izložbe u Japanu i Francuskoj.

Značajan broj bibliotekara iz Srbije učestvovao je u ovom projektu i odabrao najbolje iz Srbije. Među 10 najboljih uvrštena je i slikovnica Svetlane Preradović „Princ Nećko“.

Dečaku iz ulaza 65 omiljena reč bila je: „Neću!“

To njegovo neću bilo je ponekad toliko glasno da se čulo bolje od sirena automobila, lajanja pasa i žamora u obližnjem kafiću.

Srećom, tu su mama, tata i sestra da otkriju šta to dečaku nije po volji.

Zabavna slikovnica koja će kroz priču i igru zapažanja pomoći deci da iskažu svoja osećanja i podstaći roditelje da razgovaraju o njima sa svojim mališanima.

„Veoma mi je drago što su ’Princa Nećka’ kao knjigu za decu koja treba da bude predstavljena u svetu prepoznali baš bibliotekari, jer verujem da oni najbolje znaju šta se deci dopada“, istakla je Svetlana Preradović i dodala: „Za mene kao autora je najvažnije da deca razumeju poruku knjige, da im drži pažnju i pomaže da se suoče sa izazovima u svom životu, koji nisu mali, iako oni jesu. Za autora najlepše su upravo dečje reakcije, a ’Princ Nećko’ mi je doneo mnogo takvih lepih trenutaka.“

Spisak slikovnica i dečjih ilustrovanih knjiga koje su bibliotekari odabrali za projekat „Svet kroz slikovnice“:

1. Ježeva kućica – Branko Ćopić (Kreativni centar)
2. Srpske narodne bajke – Za decu 21. veka (Čarobna knjiga)
3. Mrnjavčevići – Pop D. Đurđev (IK Pčelica)
4. Izabrane basne – Dositej Obradović (Zadužbina „Dositej Obradović“)
5. Priča o dobroj metli – Dejan Aleksić
6. Stilske igre 2 – Simeon Marinković (Kreativni centar)
7. Priče iz šume – Nikoleta Novak (IK Pčelica)
8. Od čitanja se raste – Jasminka Petrović (Kreativni centar)
9. Princ Nećko – Svetlana Preradović (Laguna)
10. Dar-mar – Dragana Mladenović (Kreativni centar)
još iz kategorije