08.07.2020 Nega bebe Zabava

Vreme je za BRČKANJE!

Odložili ste letovanje do daljeg? Brčkanje u kadi može biti podjednako zabavno kao i u bazenu

Na kraju užurbanog dana, ispunjenog savladavanjem novih veština, beskrajnim pokušajima da se održi ravnoteža na nožicama i izgovore nove reči, topla kupka bi mogla biti najbolji način za opuštanje. Takođe, ovaj ritual je podsetnik da je stiglo vreme za spavanje!

No, ako priredite kupku u poslepodnevnim satima, kada je vaš mališan „u punoj snazi”, onda bi to mogla biti i sjajna prilika za igru, ali i za senzornu stimulaciju.

Boravak u vodi nudi mogućnosti za brojne lekcije – šta pluta na vodi, a šta tone, šta se puni vodom, a šta ne – i sjajan je poligon za razvoj finih motoričkih veština.

Takođe, vreme koje ćete provesti u brčkanju poseban je način zbližavanja s mališanom.

Pevajte iste pesmice

Pevanje pesme treba da prate i određene aktivnosti, u određenim strofama, tako da se dete može povezati sa značenjem reči. Ponavljanje istih radnji, u istim delovima pesme, najbolji je način za učenje.

Zajedno u kadi

Vaš mališan će biti oduševljen ako mu se pridružite u vodi. Obucite kupaći kostim ako će vam tako biti prijatnije. Direktan kontakt kože s kožom budi snažan osećaj povezanosti i bliskosti, u čemu uživa svako dete. Ubacite i neku gumenu/plastičnu igračku u vodu, za dodatni vid zabave.

Plovidba brodića od sunđera

Paket novih sunđera za pranje sudova može poslužiti kao sjajna zamena za brodiće. Sunđere možete koristiti u originalnom obliku, ali isto tako možete odrezati uglove na jednom kraju i učinite ih više sličnim čamcima. Pored toga, možete napraviti otvor na sredini gornje površine i u njega uvući štapić od lizalice, kao simulaciju jarbola. Koristite i slamčicu, kojom ćete (duvanjem) praviti male talase i tako pokretati čamce. U pokušajima da vas imitira u ovoj radnji, dete će razvijati mišiće oko usana, dok i samo bude pokušavalo da duva vazduh u vodu.

Osvežite se

Kocke leda mogu biti sjajan dodatak zabavi u vodi, ali uz uslov da mališan ne pokušava da ih stavi u usta. Hvatanje kocki u vodi nije jednostavan zadatak, jer lako iskliznu iz ruke, a i vreme dok se potpuno ne otope ograničeno je. Sve to dodaje element zabave. Takođe, možete da zamrznete i neku od igračaka za kupanje u posudi s vodom, te da to potom stavite u kupku i pratite šta se dešava tokom otapanja. Ipak, vodite računa o temperaturi vode za kupanje, da ne postane previše hladna za dete.

Prepustite detetu vođstvo

Ubacite lutku u vodu i pokažite mališanu kako da joj opere kosu. Dok vi pridržavate lutku, mališan će šamponirati njenu kosu i kreiraće  „lude” frizure, pre nego što je ispere. Ova igra ima i praktičnu svrhu. Mnogi mališani ne podnose da im se pere kosa, jer u tom slučaju ne vide šta se dešava i nemaju kontrolu situacije. No, kada lutka posluži kao model, dete će shvatiti šta se dešava i moći će da vizualizuje ceo proces kad dođe red na pranje njegove kose. Prilikom pranja lutkine kose, primenjujte iste korake i koristite iste reči kao kad perete kosu detetu, jer će mu to pomoći da bolje poveže ovaj proces s onim koji se njemu dešava.

Slikanje prstima

U manjoj činiji pomešajte jednu kašiku bebi kupke sa tri kašike bebi talka. Razdelite ovu masu u četiri otvora u kalupu za mafine i u svaki dodajte nekoliko kapi različite boje za hranu i pomešajte. Ova mešavina neće obojiti kožu mališana, pa je slobodno isprobajte potapanjem u kupku. Kad mališan završi svoje umetničko slikanje po rubovima kade, boja će se lako isprati, a on će uživati da posmatra kako voda menja boju i kako nastaju raznobojni mehurići od sapunice.

Pada kiša

Uzmite plastičnu cediljku, ili neku posudu s perforiranim dnom, i pokažite mališanu kako da zagrabi vodu iz kade i napravi „kišu”. Takođe, predložite mu da pokuša da hvata kapi dok vi puštate vodu kroz cediljku.

Nove igračke za svako kupanje

Deca su sklona da se zasite igračaka u kratkom vremenu. Zato, nabavite ploču tankog stiropora (ili specijalne pene u listovima) i izrežite različite oblike. Ovaj materijal pluta po vodi i, nakon kupanja, možete ga lako osušiti. Ukoliko pronađete tanke ploče raznih boja, izrežite oblike u svim bojama i tražite od mališana da ih sortira, ili po oblicima ili prema bojama. Takođe, možete postaviti komad stiropora na površinu vode i reći detetu da je to ostrvo na koje će slagati svoje igračkice.

Uz pesmu je sve zabavnije

Prilagodite reči neke poznate dečje pesmice aktivnostima u kadi, ali zadržite njenu melodiju i ritam. Osmislite neku igru koja će se odvijati prema adaptiranim rečima pesme. Ubrzo će ova igra postati mali ritual tokom kupanja, koje će dete lako usvojiti i rado se u njega uvek uključiti.

Igra bubnjeva

Nabavite zasebne drvene kašike, ili manje varjače, kao i plastičnu posudu koja će poslužiti kao bubanj. Pokažite mališanu kako da udara bubanj. Sigurno će biti oduševljen zvukom udaraca u vodenoj sredini.

Plivaj kao ribica

Bezbedno držite mališana u rukama i lagano ga potiskujte napred-nazad, tako da oseti strujanje vode na koži. Takođe, pustite ga da slobodno pomera nožice i stopala kroz vodu.

Tematski obojeno kupanje

Razbacajte u vodi različite igračke, ali neka sve budu u istoj boji. I neka jedan dan to bude žuta, narednog crvena, potom plava… Pored toga, zajedničko skupljanje igračaka iste boje pre kupanja sjajna je zabava za mališana. Naravno, u obzir dolaze samo igračke koje su vodootporne i bezbedne u ovim uslovima igranja.

Tokom igara u vodi uvek je neophodan vaš nadzor!

 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije