Koliko beba treba da dobija na težini
13.04.2023 Razvoj bebe

Koliko beba treba da dobija na težini iz meseca u mesec?

Od rođenja beba treba redovno da se doji ili hrani dohranom kako bi njena težina iz meseca u mesec rasla. Bebinu težinu treba redovno proveravati jer samo tako možete biti sigurni da je ona zdrava, da raste i da se dobro hrani. Koliko beba treba da dobija na težini iz meseca u mesec?

Koliko beba treba da dobija na težini iz meseca u mesec?

Bebe se najčešće mere na rođenju, zatim nakon prve dve nedelje, onda jednom mesečno do šestog meseca. Nakon šestog meseca, bebu je dovoljno meriti jednom u 2 meseca dok ne napuni godinu dana. Posle toga, beba se meri svaka tri meseca.

Bebina težina na rođenju zavisi od toga da li se rodila blizu termina. Kada probiju termin, bebe su uglavnom nešto veće, a bebe rođene pre termina su često manje. Osim toga, poznato je da na težinu bebe može uticati i to da li majka rađa prvi put, jer su prve bebe obično manje od njihovih budućih braće i sestara. Na težinu po rođenju utiče i pol bebe – dečaci su obično teži, bebino zdravlje, blizanačka trudnoća, visina i težina roditelja, zdravlje i ishrana majke pre porođaja. Ako se beba rodi sa manjom ili većom težinom od propisanih granica, mora se pažljivije pratiti njen razvoj kako bi se proverili svi mogući problemi.

Prvi meseci

Kada se tek rode, sasvim je normalno da bebe izgube malo na težini. Zdrave bebe obično izgube do 10% svoje težine u prvoj nedelji nakon rođenja. Zdrave bebe se vraćaju na porođajnu težinu otprilike za 2 ili 3 nedelje redovnog dojenja ili dohrane.

Normalno je da dete uz dojenje dobije male količine kolostruma u prvih nekoliko dana. Majka koja doji tada počinje da pravi mleko koje obezbeđuje sve hranljive materije koje su detetu potrebne za rast.

Koliko beba treba da dobija na težini u kom mesecu?

Sve bebe rastu drugačije, ali postoje neke smernice za zdravo dobijanje na težini.

  • Većina zdravih beba udvostruči porođajnu težinu za 4 meseca.
  • Težina dečaka se utrostruči za 13 meseci, dok se kod devojčica težina utrostruči za oko 15 meseci.
  • Rast dece od 0 do 2 godine izračunava se pomoću standarda rasta Svetske zdravstvene organizacije. Ove tabele omogućavaju zdravstvenim radnicima da porede rast vaše bebe sa rastom drugih beba istog uzrasta.
  • Lekar svaki put upisuje težinu vaše bebe u njen zdravstveni karton što pomaže da se vodi tačuna o tome kako protiče rast i razvoj vaše bebe u odnosu na ono što bi se očekivalo.

Zbog čega se može usporiti rast?

Ako beba više spava i ređe se hrani, može doći do nešto sporijeg rasta. Osim toga, prehlade i virusi mogu tome doprineti. Ako se vaše snabdevanje mlekom smanjuje, može doći do toga da vaše dete posle dojenja ostane gladno.

Ukoliko ste iz bilo kog razloga zabrinuti da se težina vaše bebe ne menja pravilno, budite slobodni da se konsultujete sa lekarom. U tom slučaju trebalo bi da on obavi sve potrebne preglede, utvrdi u čemu je problem i pronađe rešenje. Budite strpljivi i pratite uputstva koja vam je doktor dao i brzo bi trebalo sve da bude u redu.
Jovana Jevtić

Ridofranz/ Getty Images Plus

još iz kategorije