koliko sna je potrebno bebi
29.03.2023 Razvoj bebe

Koliko sna je potrebno bebi?

Svima je poznato da je bebama potrebno mnogo više sna nego odraslima. Do treće ili četvrte godine noćni san potrebno je upotpuniti dnevnim dremkama kako bi se dete pravilno razvijalo. Ali, da li znate koliko sna je potrebno bebi?

Koliko sna je potrebno bebi?

Bebe veoma brzo rastu i uče i jako im je potrebno dodatno vreme za odmor. Kada ne spavaju tokom dana, to može uticati na njihovo raspoloženje, ponašanje i apetit. Isto tako, nedostatak sna može otežati noćno spavanje, jer kada je dete premoreno, raste i nivo hormona stresa. Dakle, pravilno spavanje sve će učiniti lakšim. U nastavku pročitajte više o tome koliko sna je potrebno bebi, kako da joj pomognete da uđe u obrazac spavanja koji odgovara njenom uzrastu i šta će pomoći bebi da se oseća najbolje.

Mogu li bebe da spavaju previše?

Novorođenče spava i do 18 sati dnevno. To vas može zabrinuti jer izgleda kao previše, ali zapravo to je sasvim normalno. Neke bebe su pospanije od drugih i u prvih nekoliko  meseci sasvim je normalno da u nekim trenucima morate da probudite bebu kako bi jela.  Ne bi trebalo da pustite da beba spava duže od pet sati između hranjenja. Ukoliko se ne probudi sama, najbolje je da je probudite tako što ćete joj promeniti pelenu ili tako što ćete je otkriti kako bi joj bilo malo hladnije.

Takođe, nema potrebe da brinete da će dnevne dremke poremetiti bebin noćni san.

Kada bebe prelaze na jedno spavanje u toku dana?

Prosečna starost deteta koje prelazi na jedno spavanje u toku dana jeste između 15 i 18 meseci. Tada dete prelazi na jedno spavanje koje se uglavnom dešava nakon ručka, od 12 do 13 časova.

Kada bebe prestaju da spavaju u toku dana?

Svako dete je drugačije kada je spavanje u pitanju. Međutim, deca polako počinju da skraćuju vreme spavanja preko dana između prve i druge godine. Vaše dete tada ima mnogo više energije za sagorevanje, i popodnevno spavanje je uglavnom dodatni podsticaj koji im je potreban da lakše zaspe uveče.

Dakle, ukoliko vaše novorođenče dosta spava preko dana, to je sasvim normalno. Međutim, ukoliko osetite potrebu da o tome razgovarate sa stručnim licem, ne bi trebalo da se ustručavate. Kako biste i sami bili sigurniji u to da je sa vašom bebom sve u redu, posavetujte se sa doktorom oko svega što vas interesuje.
Jovana Jevtić

JNemchinova/ Getty Images Plus

još iz kategorije