5 najčešćih problema novih mama
27.05.2024 Novorođenče

5 najčešćih problema novih mama i kako da ih rešite

Postali ste roditelj i to izaziva prelepa osećanja, međutim, ista ta činjenica ponekad čini vaš život težim nego ranije. Nove mame susreću se sa mnoštvom saznanja, problema i preispitivanja, a sada ćemo vam predstaviti 5 najčešćih problema novih mama i načine na koje oni mogu da se reše.

5 najčešćih problema novih mama i kako da ih rešite

Dojenje

Mada svi kažu da dojenje dolazi prirodno, mnoge mame se na početku veoma muče sa tim. Ukoliko ste jedna od njih, nema potrebe da se osećate loše. Da bi dojenje teklo bez problema, potrebna je vežba i praksa. Mame osećaju i pritisak od lekara, prijatelja i porodice, a i same žele da daju najbolji mogući tretman svojoj bebi. Međutim, niko se nije naučen rodio. Najvažnije je da dojenje bude udobno i vama i bebi. Nema smisla da budete napeti i frustrirani jer to nikome nije donelo dobro. Ukoliko dojenje ne ide kako treba, potražite pomoć od medicinske sestre ili od druge mame koja je dojila decu.

Negativne emocije prema suprugu

Sasvim je normalno da se u toku prilagođavanja bebi i životu sa njom iznervirate kada primetite da vas vaš suprug ne razume. Sama nova uloga koja vam je porođajem dodeljena je doboljno stresna da ne želite nikakav drugi stres, u ukoliko ga vaš muž izazove želećete da se posvađate. Mame uglavnom preuzmu najveći deo poslova u kući na sebe jer za vreme trudnoće i porodiljskog bolovanja ne rade, te se smatra da je to ravnomerno. Za to vreme, muškarci osećaju veći pritisak da finansijski obezbede celu porodicu. Zbog toga nije čudno što je raspoloženje i tenzija u vašoj kući često van granica kontrole. Uverite se da oboje radite najbolje što možete i pokušajte da razumete jedno drugo kako bi vam što pre oboma bilo bolje.

Promena fizičkog izgleda vam mnogo smeta

Bombardovani ste fotografijama slavnih mama koje su veoma brzo vratile svoju idealnu kilažu nakon porođaja, a vama je veoma teško da se izborite sa svojom kilažom? Uzmite u obzir da ukoliko nemate dadilju i ličnog trenera jednostavno ne postoji mogućnost da odmah nakon porođaja imate svoju staru figuru. Budite strpljivi, hranite se zdravo i trudite se da imate što više fizičke aktivnosti, a rezultati će doći u svoje vreme. Najveći broj žena postigne svoju staru težinu oko godinu dana nakon porođaja.

5 najčešćih problema novih mama: Ne znate šta da radite sa svojim poslom

Nakon porodiljskog odsustva mnoge žene se susreću sa odlukom da se vrate na posao kako bi svojoj porodici obezbedile lakši život. Međutim, neke mame imaju izbor oko toga da li će ostati kući sa detetom ili se vratiti na posao. Ova odluka može biti mučna i večina će se zauvek pitati da li izbor bio dobar. Sa jedne strane, ako ste ceo dan sa bebom, to može biti izloacija, ali sa druge strane, ukoliko radite, imaćete osećaj da vam stalno nedostaje beba. Mnoge mame, takođe, kada su kod kuće otkriju da im nedostaje kolektiv na poslu i organizacija dana koju im pruža posao. Veoma je bitno da ovakvu odluku sami donesete i da budete sigurni u nju. Kada je ovo u pitanju, nema greške, bitno je da ste uradili onako kako se vi bolje osećate.

Mislite da morate biti savršeni

Mnoge mame osećaju pritisak da njihova deca moraju uvek biti srećna, da kuća uvek mora biti čista, da sve uvek mora biti na svom mestu. Međutim, pokušaj da sve to postignete može vas učiniti nesrećnim i opterećenim. Obezbedite detetu okruženje puno ljubavi i pažnje, a sve ostalo će doći polako.

Sa ovih 5 najčešćih problema novih mama susreću se mnoge žene, međutim, nove mame često zaboravljaju da će im stres samo naškoditi. Potrebno je da se opustite što je više moguće i da uživate u svojoj novoj ulozi i u svemu što ona nosi.
Jovana Jevtić

idal/ Getty Images Plus

još iz kategorije