dnevna rutina novorođenčeta
07.04.2023 Novorođenče

Kako treba da izgleda dnevna rutina novorođenčeta?

Organizacija vremena postaje teža kad dobijete bebu. Postoji veliki broj stvari na koje treba da obratite pažnju i koje treba da uradite. Međutim, dnevna rutina novorođenčeta ne mora biti komplikovana.

Dnevna rutina novorođenčeta po satima

Vodič kroz dan tek rođene bebe može vam pomoći u tome da dan bude zabavan za oboje, uključujući i vreme dremki,  šetnje i još mnogo toga.  Ovakav ustaljeni raspored će vam pomoći i u organizaciji drugih obaveza.

07:00 – Vreme za ležanje na stomaku

Vaša beba je provela celu noć na leđima, pa je preporučljivo da je 15 minuta nakon doručka okrenete na ćebe da se igra neko vreme. To će joj pomoći da dobije snagu u vratu, a navikavanje na ležanje na stomaku će mu pomoći da nauči da puzi.

09:00 – Budite sa bebom dok radite druge stvari

Ponesite bebu sa sobom u prednjem nosaču šta god da radite. Možete raspremati krevet ili telefonirati šetajući. Promena pjezaža i stalno kretanje će zabavljati bebu, sli veoma je važno da razgovarate i sa njom i da vam sluša glas.

10:00 – Jutarnja šetnja

Ovi jutarnji časovi su odlični da izađete na svež vazduh i vežbate. Stavite bebu u kolica pod uglom od 45 stepeni i opisujte bebi oblake, drveće i automobile. Ako vidite da će beba zaspati, spustite sedište u potpuni ležeći položaj.

12:00 – Vreme u kuhinji

Postavite bebu u visoku stolicu i dajte mu knjigu koju možete posle očistiti. Neka vas gleda dok pravite ručak ili perete sudove.

13:00 – Istraživanje

Stavite bebu u centar prostora za igru. Neka tu bude 30 minuta i gledajte da pokreće noge i ruke i da istražuje. Igračke sa različitim teksturama i zvukovima mogu pomoći bebi da razume uzroke i posledice.

14:00 – Popodnevna dremka

Položite bebu u krevetac dok je budna, ali pospana. Ako čujete da se meškolji, nemojte žuriti da vidite šta se dešava. Dajte mu vremena da se sam smiri ili da se zabavi ako bude razbuđen.

16:00 – Pustite dete da se samo igra

Pustite nežnu muziku dok provodi vreme u prostoru za igranje sa nekoliko omiljenih igrački. Veoma je važno da nauče da se zabavljaju. Pritom, kad znate da je bezbedan, možete da napravite večeru.

19:00 – Trošenje energije pred spavanje

Stavite bebu u prostor za igranje kako biste iskoristili nalet energije pre spavanja. Postavite bebu na stomak još neko vreme ili je položite na leđa kako bi mogla da dohvati igračke koje vise iznad nje.

Eto dan je prošao! Ovih nekoliko ključnih tačaka u danu mnogo znače i za bebu, ali i za vas. Potrudite se da ustalite ovu rutinu i imaćete vremena da se dobro organizujete i uživate sa bebom.
aywan88/GettyImagesPlus

još iz kategorije