Vlažne maramice za bebe
07.04.2023 Nega bebe

Napravite same: Vlažne maramice za bebe

Ukoliko imate poteškoće da pronađete odgovarajuće vlažne maramice za vašu bebe ili niste mogli da ih pronađete kada ste bili u radnji, naučite kako da ih napravite sami. U pitanju su bezbedne i učinkovite alternative koje mogu zameniti obične, kupovne vlažne maramice. Ove vlažne maramice nisu idealne, ali ne smetaju bebinoj koži i možete ih koristiti po velom bebinom telu.

Napravite same: Vlažne maramice za bebe

Šta vam je potrebno

  • ubrusi
  • 3 kašičice ulja (kokosovo, maslinovo, bademovo)
  • 2 kašičice sapuna bez mirisa
  • 4 šolje vode (prokuvane)
  • opciono: aloe vera za prevenciju pelenskog osipa

Kako napraviti vlažne maramice za bebe?

Položite rolnu ubrusa i prerežite ih na pola. Jednu polovinu stavite u posudu koja ne propušta vodu.

Pomešajte ulje, sapun i vodu (i aloe veru po želji) i tu smesu prelijte preko polovine ubrusa u posudi. Pustite ubrus da upije, a zatim ga izvadite iz posude.

Ove vlažne maramice možete koristiti 4 do 5 dana i imajte na umu da se na njima zbog vlage lako može stvoriti buđ te ih nije potrebno dodatno namakati. Ostatak smese možete nasuti u bočicu sa sprejom, te popraskati ubrus po potrebi pre same upotrebe.

Druge alternative

Ako vam nedostaje ubrusa, možete upotrebiti staru pidžamu od flisa ili pamuka jer je ona obično jako mekana. Koristeći nju, sledite gore navedene upute. Ovu pidžamu pre toga bilo bi dobro oprati u toploj vodi i pustiti da se osuši. Takođe, na ovaj način je možete iskoristiti više puta.

Ukoliko nemate vremena da napravite gore navedenu smesu za dečije maramice, stvari možete još više pojednostaviti. Ukoliko je bebina koža jako osetljiva, umesto ubrusa možete koristiti stare pamučne majice isečene na manje komade. Iznenadićete se koliko je ova tkanina učinkovitija od običnih vlažnih maramica. Osim toga, ne može štetiti bebinoj koži.

Ukoliko volite da pravite sami pomoćna sredstva za bebinu negu, uvek budite sigurni da ste sve uradili vodeći računa o higijeni, kako svega što koristite, tako i svojih ruku. To znači da ruke treba da perete sapunom i toplom vodom najmanje dvadeset sekundi pre nego što započnete sa dodirivanjem stvari koje će kasnije doći u kontakt sa bebinom kožom.




Jovana Jevtić

Nicola Katie/ Getty Images Plus

još iz kategorije