Kampovanje
14.04.2023 Nega bebe

Kampovanje: Tehnika pomoću koje bebe nauče same da se uspavljuju

Kampovanje je tehnika spavanja koja pomaže da i beba od šest meseci nauči sama da zaspi. Ova tehnika sprovodi se oko tri nedelje, nakon čega se beba uspešno sama uspavljuje.

Malim bebama roditelji pomažu da spavaju tako što ih tapšu, ljuljaju ili drže u naručju. Međutim, ovim tehnikama beba počinje da bude zavisna od takvih postupaka kada treba da spava. Ukoliko se probudi u toku noći, beba neće umeti sama da se uspava.

Kampovanje: Tehnika spavanja koja će vam pomoći

Kao što smo već rekli, kampovanje je tehnika pomoću koje ćete naučiti bebu da sama zaspi. Ideja je da ste i dalje uz nju kako biste joj pružili sigurnost, ali fizički joj ne pomažete da se uspava. Od tehnike kontrolisanog plača kampovanje se razlikuje jer bebu u ovom slučaju ne ostavljate samu u sobi.  Tehnika kampovanja osmišljena je za bebe koje imaju najmanje šest meseci, ali može pomoći i starijoj deci da nauče sama da zaspe, posebno ako su uznemirena ili uplašena. O ovoj tehnici možete razmisliti i ako vaša beba ima stalnih problema sa snom ili ako se prečesto budi u toku noći.

Korak po korak: Vodič kroz ovu tehniku

Pre početka sprovođenja ove tehnike u delo, važno je da beba ima dobru rutinu spavanja. Ukoliko želite da tehnika deluje uspešnije, posavetujte se sa medicinskim stručnjakom kako bi vam on dao još saveta.

  • Stavite stolicu pored kreveca.
  • kada je vreme za spavanje, bebu stavite u krevetac i tapšite je dok ne zaspi. Tada napustite sobu. Ovaj korak ponovite svaki put kada se beba probudi i u toku od 3 noći beba će naučiti ovako da zaspi.
  • Kada beba uspe da zaspi uz pomoć tapkanja ili maženja, postepeno smanjujte vreme tapkanja. Ideja je da beba nauči da zaspi dok sedite ili mirno ležite pored nje, bez dodira.
  • Ponavljajte postupak 3 noći zaredom i trebalo bi da beba nauči ovako da zaspi.
  • Kada beba nauči da zaspi i bez vaših dodira, pomerajte postepeno stolicu sve dalje i dalje od kreveca. Budite tihi dok beba ne zaspi.
  • Stolicu udaljavajte narednih nekoliko nedelja.

Kampovanje će najbolje funkcionisati ako budete dosledni. Uverite se da svi koji čuvaju vašu bebu u toku dana i noći koriste ovu tehniku kako beba ne bi bila zbunjena. Soba treba da bude zatamnjena i tiha, a beba treba da bude sigurna da je nećete ostaviti. Bitno je da ne komunicirate previše. U pitanju je vreme za spavanje, ne za igur. Probajte da izbegnete kontakt očima dok beba ne zaspi. Ako beba zaplače, potapšite je radi utehe.

Da li će kampovanje biti uspešno?

Svaka beba je drugačija i od toga najviše zavisi uspešnost ove tehnike. Nekima treba malo vremena da nauče samostalno da zaspe, dok je nekima potrebno mnogo više. Budite strpljivi i dosledni i nemojte požurivati stvari. Ponekad bebe nauče da spavaju ovom tehnikom, i to se ponavlja neko vreme da bi se odjednom vratile na staro ponašanje. Njihov sam može da poremeti prehlada, gosti ili praznici.  Međutim, uglavnom su svi razlozi za to privremeni. Držite se rutine i koristite ovu tehniku kako bi se stvari rešile same od sebe.

Za najveći broj beba kampovanje mora da se sprovodi od 2 do 3 nedelje, međutim, nekada se beba ne navikne ni nakon toga. Bitno je da ostanete strpljivi i da razgovarate sa lekarom oko toga šta još možete da uradite.
Jovana Jevtić

MaximFesenko/ Getty Images Plus

još iz kategorije