kako se rešiti štucavice kod beba
31.01.2023 Nega bebe

Kako se rešiti štucavice kod beba?

Pamtite li period kada ste osećale bebino štucanje u stomaku. Kao što je i tada bilo, sasvim je normalno da beba s vremena na vreme štuca. Čak i odrasli kada imaju štucavicu na to ne gledaju kao nešto strašno, zato je štucavica kod beba isto normalna stvar.  Međutim postoji nekoliko metoda kojima možete pomoći bebi da prestane da štuca.

Šta uzrokuje štucanje kod beba?

Razlog zbog kog se javlja štucanje kod beba isti je kao i kod odraslih. Dijafragma je iritirana ili stimulisana na neki način. To može biti ili zbog previše hrane ili zbog prebrzog jedenja ili zbog gutanja u pogrešnom trenutku. Dijafragma se skuplja i to dovodi do usisavanja vazduha u naša grla. U trenutku kada vazduh ulazi, glasne žice reaguju zatvaranjem i zbog toga se često ispušta poznati zvuk – „hik“.

Kako se rešiti štucavice kod beba

Štucanje odraslih je pomalo dosadno. Iako nas može čak i probuditi, na bebe obično ne utiče. Često mogu spavati i štucati u isto vreme bez uznemiravanja. Ipak, ako vam se učini da je zbog štucanja beba uznemirena, uradite neku od sledećih stvari:

Trljajte ih po leđima

Na ovaj način pomoći ćete bebi da se oslobodi viška vazduha. Trljajte neko vreme leđa vašeg mališana kružnim pokretima. Osim što ćete zaustaviti štucanje kod bebe, ovo je i umirujući način da utešite bebu.

Pokušajte da pomognete bebi da podrigne

Bebi podrigivanje bakon hrane pomaže da se oslobodi viška gasova koji bi mogli izazvati štucanje. Ukoliko bebu i dalje dojite, pokušajte da beba podrigne pre nego što pređe na drugu dojku. Za bebe koje se hrane na flašicu dobro je da povremeno podrignu. Ako se borite da beba podrigne, probajte da im date vodu kako biste im olakšali nelagosnost.

Dajte im dudu

Sisanje dude pomaže da se bebina dijafragma opusti što svakako pomaže da se zaustavi štucanje kod bebe.

Promena pozicije

Promena položaja neće svaki put pomoći da se zaustavi štucavica kod bebe. U zavisnosti od bebinog uzrasta, pokušajte da je položite ili poduprete u sedeći položaj kako biste videli da li to pomaže.

Uglavnom, štucanje kod beba može da traje, i ne mora se zaustavljati. Nekada ako primetite da štucavica utiče na bebu, možete poslušati neki od naših saveta i proveriti da li pomažu. U svakom slučaju, važno je da zapamtite da i onda kada vam se čini da stucanje kod bebe traje danima i da je uznemirava, najbolje je posetiti lekara.

Kako sprečiti štucanje kod beba?

Postoji niz koraka koje možete uraditi kako biste sprečili štucanje:

  1. Proverite koliko beba brzo guta mleko. Prebrzo gutanje mleka može izazvati štucanje kod beba.
  2. Uverite se da beba nije uznemirena. Pokušajte da nahranite pre nego što počne da plače od gladi.
  3. Nakon što jede, najbolje je da beba neki period miruje, bez previše aktivnosti.
  4. Dva puta proverite bebinu flašicu pre nego što je kupite. Neke vrste flašica zadržavaju više vazduha od drugih prilikom hranjenja, s toga je dobro isprobati razne brendove ukoliko beba često štuca.
  5. Nakon svakog obroka držite bebu u uspravnom položaju 20 i 30 minuta.Jovana Jevtić

twinsterphoto/GettyImagesPlus

još iz kategorije

kako umiriti bebu

Umirite bebu u sekundi

14.02.2022 Nega bebe

Za roditelje ne postoji teži zvuk od upornog bebinog plača, niti teži trenuci od onih kada je beba nemirna i nervozna. Ovo su provereni trikovi koji će vam pomoći da smirite svoje dete gotovo u sekundi. 

pročitaj još