da li je bezbedno da beba spava
23.12.2021 Nega bebe

Položaj bebe tokom dnevne dremke: gde sve beba sme da spava

Gde novorođenče spava izuzetno je važno pitanje, naročito u prvih šest meseci kada bebini mišići nemaju dovoljnu snagu da pruže njenom telu podršku. Spavanje u nepravilnom položaju može da izazove brojne probleme, pa stoga i ne čudi što se mame često pitaju da li njihova beba sme da spava u jajetu, slingu ili ljuljašci.

Da li beba sme da spava u sling marami?

Iako u našoj kulturi nije dovoljno rasprostranjen običaj da bebe tokom dana spavaju u sling marami, postoje brojne prednosti ovakvog oblika spavanja. Ovo je posebno zgodno rešenje za one bebe koje ne mogu i ne vole da spavaju same u krevetiću i kojima je potrebno više vremena kako bi se opustile i zaspale. Tada je, posebno tokom dnevnih odmora, sling marama idealan oblik za spavanje. (Pročitajte i: Koliko beba treba da spava preko dana?)

Za: Pomaže u podsticanju proizvodnje mleka, vaša blizina uspavljuje bebu i smanjuje se rizik od SIDSa.

Protiv: Iako su vam ruke slobodne i možete puno toga da uradite, ipak neke aktivnosti nisu moguće dok vam je beba „prikopčana“ za prednji deo tela. Takođe, postoje nagoveštaji da bebe koje se naviknu na spavanje u sling marami kasnije imaju poteškoće sa spavanjem u običnom krevecu, iako za ovu tvrdnju ne postoje čvrsti dokazi.

Da li je dobro da beba spava u bean bagu?

Namenjen bebama koje ne mogu da se smeste u tradicionalnim njihalicama i ležaljkama. Ova ležaljka tvrđa je od tradicionalnih lejzi begova, ima ravnu gornju površinu i sigurnosni pojas tako da beba ne može da ispadne.

Za: Stilizovana je i multifunkcionalna. Može se lako prenositi sa jednog mesta na drugo i često je napravljena od materijala koji se jednostavno održava vlažnom krpom.

Protiv: Iako je ovo zgodno mesto za bebine dnevne, kratke odmore tokom kojih ćete je držati pod budnim okom, ne može se koristiti za duže spavanje. Nikada ne ostavljajte bebu samu u prostoriji ukoliko spava na ovom lejzi begu.

Da li je bezbedno da beba spava u gnezdu?

Gnezdo za bebe je multifunkcionalni jastuk namenjen da se koristi za dojenje, igru i dnevni odmor. Sve veći broj roditelja ih koristi za spavanje umesto Mojsijevih korpi, međutim stručnjaci ih ne smatraju sigurnim za spavanje beba.

Za: Njegova upotreba ima smisla dok beba provodi vreme na stomaku ili kao mesto za gru tokom dana.

Protiv: Ne postoje bezbednosni standardi za bebi gnezda i zato se ne mogu sa sigurnošću preporučivati za spavanje. Ako planirate da ih koristite za odmor, onda nikako ne ispuštajte bebu iz vida. Takođe, gnezdo postavite na čvrstu, ravnu podlogu i ne koristite nikakvu posteljinu.

Iako smatramo da je ovo odličan proizvod za bebine dnevne aktivnosti, ne preporučujemo ga kao mesto za spavanje.

Da li beba sme da spava u jajetu (autosedištu)?

Većina stručnjaka smatra da mala beba ne bi trebalo da boravi u auto sedištu duže od dva sata tokom jednog dana. Male bebe mogu da imaju probleme sa disanjem ukoliko predugo putuju u uzdignutom položaju. (Saznajte i: Oprezno prilikom korišćenja sedišta za auto)

Zato se preporučuje da se tokom dužih putovanja prave česte pauze kako bi bebu izvadili iz sedišta, čak i ako to podrazumeva da morate da je probudite. Isto se odnosi i na unošenje bebe u stan. Bez obzira što je zaspala – probudite je i smestite u krevetac. Nemojte je ostavljati da spava u sedištu.
herjua/GettyImagesPlus

još iz kategorije