sekundarno utapanje
14.05.2023 Nega bebe

Kupanje beba: Šta su suvo i sekundarno utapanje?

Kupanje beba ume da bude zahtevan zadatak i mogu se desiti razne nezgode. Međutim, veoma je važno da prepoznate problematične situacije i da reagujete. Posledice bebinog upadanja u vodu mogu biti i suvo i sekundarno utapanje. Postoji nekoliko stvari koje treba da znate.

Šta su suvo i sekundarno utapanje?

Utapanje je proces u kom voda ulazi u pluća izazivajući poteškoće u disanju. Međutim, sekundarno i suvo utapanje se može desiti do 24 sata nakon potapanja u vodu. Utapanje ne mora da se desi u dubokoj vodi kao što je more ili bazen. Ono se može desiti i u riblnjaku, kupatilu ili koritu.

Suvo utapanje podrazumeva da voda ne ulazi u pluća. Umesto toga, disanje dok je beba u vodi izaziva grčenje u zatvaranje disajnih puteva i glasnih žica, pa vazduh ne može da uđe u pluća. Simptomi suvog utapanja se razvijaju odmah nakon bilo kakvog kupanja u vodi.

Sekundarno utapanje podrazumeva disanje u vodi: disajni putevi se zatvaraju umesto otvaraju i dolazi do nakupljanja tečnosti u plućima. Kod sekundarnog utapanja, simptomi se javljaju najmanje sat vremena i najkasnije do 24 sata nakon događaja u vodi.

Kako nastaje suvo i sekundarno utapanje?

Do njih može doći nakon incidenta u vodi u kom je vaše dete možda udahnulo vodu dok se igralo u vodi. Dovoljno je da je prskalo igrajući se i da je udahnulo te kapljice vode.

Simptomi sekundarnog i suvog utapanja

Pomisao na ove pojave je zastrađujuća i srećom one se ne dešavaju često. I suvo i sekundarno utapanje mogu imati iste simptome:

  • Kašalj: Uporni kašalj je znak da treba da kontaktirate lekara
  • Kratkoća daha: Brzo i plitko disanje i širenje nozdrva ukazuju na to da se dete muči da bi disalo. U ovom slučaju se hitno obratite lekaru.
  • Bol u grudima
  • Povraćanje: Ovo je unak stresa u telu kao rezultat nedostatka kiseonika
  • Plave usne
  • Promene u ponašanju: Zaborav, umor i razdražljivost mogu biti znak da mozak ne dobija dovoljno kiseonika.

Šta treba da uradim ako primetim simptome?

Većina slučajeva je blaga i prolazi sama od sebe. Međutim, ako imate bilo kakve nedoumice, važno je da potražite medicinsku pomoć. Ako primetite da je dete progutalo ili udhanulo vodu, najbolje bi bilo da ga lekar pregleda kako biste bili sigurni. Ako je potrebno lečenje, to se uglavnom radi potpornim lečenjem kiseonikom.

Kako mogu da sprečim da do ovakvog utapanja dođe?

Prevencija je uvek bolja od lečenja, zato se uverite da ste svesni rizika i simptoma pre nego đto dozvolite detetu da se igra u vodi. Nikada nemojte ostavljati dete bez nadzora u vodi i uverite se da dete ne može da uđe u vodu bez vas.

Iako sve ovo zvuči strašno, to ne znači da treba da izbegavate aktivnosti u vodi. Naučiste sve o bezbednosti u vodi i sve će biti u redu. Ovakve aktivnosti su dobre za razvoj vašeg deteta, a uz to su i prilično zabavne.
aabsys/GettyImagesPlus

još iz kategorije