pitanja o seksu posle porođaja
19.04.2023 Porodica

Odgovori na sva tatina pitanja o seksu posle porođaja

Seks je važan deo života i fiziološka potreba i kada nam se događaju i druge važne stvari u životu. Upravo zbog toga će vaš suprug poželeti da ima odnose iako vi možda nećete biti spremni na to. Evo kako da odgovorite na partnerova pitanja o seksu posle porođaja.

Pitanja o seksu posle porođaja: Koliko dugo treba da čekamo pre ponovnih odnosa?

Lekari savetuju da se sačeka četiri do šest nedelja nakon rođenja bebe. Razlog tome jeste što materica i grlić materice prolaze kroz značajne promene tokom porođaja i potrebno im je vreme da zarastu. Osim toga, sluzokoža materice, naročito mesto gde je placenta bila pričvršćena, podložna je infekcijama dok zaceljuje. Prerani seks može uneti bakterije i izazvati infekciju.

Takođe, imaćete postporđajno krvarenje ili lohije, koje mogu trajati do osam nedelja. Tokom prvih nekoliko dana, tok je sličan menstruaciji, ali u narednim nedeljama količina sekreta se postepeno smanjuje i prelazi iz svetlo crvene u ružičastu, a zatim u žućkasto-belu. Dakle, možete imati odnosa nakon posete lekaru nakon šeste nedelje ako se budete oporavljali kako treba. Potrudite se da objasnite partneru šta se događa u vašem telu kako bi vas razumeo.

Da li su druge seksualne aktivnosti dozvoljene?

To što ne možete da imate odnose tokom prvih dana, ne znači da treba da isključite intimnost u potpunosti. Ukoliko je u pitanju spoljna stimulacija, onda možete da uživate u ovim razmenama nežnosti. Oralni seks i masturbacija su bezbedni nekoliko dana nakon porođaja. Međutim, i prilikom oralnog seksa, najbolje bi bilo da partner izbegava vaginu i perineum. Dakle, neka se poveti stimulaciji klitorisa.

Pitanja o seksu posle porođaja: Da li treba da brinemo o kontroli rađanja?

Da! Osim ako ne još jednu bebu. Žene nisu plodne odmah nakon porođaja, posebno ako doji, ali je nemoguće predvideti koliko će to trajati.  Iako možda nećete imati menstruaciju mesecima nakon porođaja, vaše telo će osloboditi prvo postporođajno jaje pre nego što dobijete menstruaciju. Vi ćete ovulirati dve nedelje pre prvo postporođajne menstruacije, ako ne koristite kontracepciju, moguće je da ćete imati dve bebe u razmaku od 11 meseci.

Kako da objasnim partneru da iako sam fizički spremna za odnose, nisam emotivno spremna na to?

Može postojati veliki jaz između fizičke i emocionalne spremnosti na sex. Čak iako je prošlo šest nedelja, vi možda nećete biti spremne. To se često dešava zbog straha od bola, iscrpljenosti ili je jednostavno potrebno više vremena.  Većina žena ima manje seksualnih interesa i aktivnosti nekoliko meseca nakon porođaja. Seksualno odnosi obično dođu u normalu u roku od godinu dana. Pokušajte da objasnite partneru da sve što se dešava sa vašim telom, ostavlja tragove i na vaše emotivno i psihičko stanje u smislu umora. Neke žene se čak ponekad osećaju kao da telo ne pripada njima i treba im vremena da ponovo uspostave granice. Vaš partner će to sigurno razumeti.

Šta još treba da znamo pre stupanja u odnose?

Idite polako. Pronađite udoban položaj i vi kontrolišite tempo jer samo tako partner neće preterati u zanosu i možda učiniti iskustvo neprijatnim. Takođe, nemojte preskakati predigru. Ženama nakon porođaja je potrebno malo više, naročito ako doje. Možete koristiti i lubrikante. Budite spremni da vaša beba prekine odnose. Bilo da je vreme za spavanje ili usred noći, velike su šanse da će se beba probuditi u pola noći. Međutim, nemojte odustajati već zakažite drugi sastanak za vođenje ljubavi.

Dakle, najbolje je da porazgovarate sa svojim partnerom o tome kako se osećate i kroz šta prolazi vaše telo. To će pomoći i vama da se opustite i da verujete partneru. Ali ne brinite, brzo ćete ponovo imati seksualne odnose i uživati u njima.
PeopleImages/GettyImagesPlus

još iz kategorije