dečija pitanja o seksu
12.03.2023 Vaspitanje deteta

Dečija pitanja o seksu: Kako da odgovorite na njih?

Dečija pitanja o seksu su veoma nezgodna ako ne znate kako da odgovorite na njih. Upravo zbog toga ih se i mnogi roditelji plaše. Međutim, ovu temu ne treba izbegavati.

Dečija pitanja o seksu: Kako da odgovorite?

Veoma je važno da ne izmišljate odgovore koje nisu realni. Naravno, da ne treba te da im objasnite sve do sitnog detalja, ali možete da malo ublažite priču koja će biti razumljiva njihovom uzrastu. Na ovaj način ćete im pomoći da razviju zdrava osećanja o seksu.

Dečija pitanja o seksu: Odakle dolaze bebe?

U zavisnosti u kom uzrastu je vaše dete, možete reći da beba raste iz jajeta u maminom stomaku. Nema potrebe da objašnjavate sam čin seksa.  Takođe, možete reći da kada se muškarac i žena vole, budu bliski jedno sa drugim. Možete im objasniti i da se muška sperma pridružuje ženskom jajetu i onda beba počinje da raste. Mnoga deca mlađa od 6 godina će prihvatiti ovaj odgovor. Odgovorite na ovo pitanje direktno i verovatno će vaše dete biti zadovoljno sa malo informacija.

Nemojte izbegavati temu

Učenje o seksu ne bi trebalo da bude jedan „veliki neprijatan razgovor“. To bi trebalo da bude proces tokom vremena kako deca rastu i uče više o ovoj temi.Odgovarajte na pitanja odmah kako se pojave da bi prirodna dečija radoznalost bila zadovoljena. Međutim, čak i da vaše dete ne pominje ovu temu, pokrenite je vi. Iskoristite priliku kada neko koga dete poznaje treba da dobije bebu i razgovarajte o seksu. Mnoge knjige mogu pomoći pri pravom izboru reči povodom ove teme.

Seksualno obrazovanje u školi

Roditelji bi trebalo da započnu proces seksualnog vaspitanja mnogo pre nego što dete čuje za njega u školi.Ono što deca nauče u učionici zavisi od toga kako nastavnik pokrije temu. Teme koje se obrađuju u školi mogu obično uključuju anatomiju, polno prenosive bolesti i trudnoću. Ali svakako razgovarajte sa vašim detetom šta je naučio u školi o tome. Deca će verovatno imati mnogo pitanja i nemojte se bojati da na njih odgovorite. Takođe, u uzrastu kada uče o tome u školi, vašem detetu se dešavaju promene na telu koje ono možda i ne razume. Značiće mu ako mu objasnite šta se dešava.

Sve u svemu, nemojte bežati od razgovora u seksu. Ako niste sigurni kako da razgovarate o ovoj temi, potražite pomoć u raznim knjigama koje vam mogu pomoći.
gpointstudio/GettyImagesPlus

još iz kategorije