Grčevi kod beba
12.03.2023 Nega bebe

Grčevi kod beba

Da li vaša beba plače bez razloga već satima? Grčevi kod beba mogu biti vrlo mučni, i za vas i za vašeg mališana. Ipak, postoji način da ih umirite i ublažite.

Sigurno ste očajni jer ste isprobali brojne „cake“ i narodne lekove koji navodno pomažu da grčevi kod beba budu umireni. Međutim, šta kada vaše čedo i dalje plače?

Grčevi kod beba: Kako da pomognete svom mališanu?

Kako prepoznati da beba ima grčeve?

Ako vaša beba plače iz neobjašnjivog razloga – sita je, presvučena i odmorna – moguće je da ima grčeve.

Pedijatri generalno koriste „pravilo trojki“ da bi odredili stanje. Kada beba intenzivno plače tri ili više sati u isto vreme (obično u večernjim satima) najmanje tri dana u nedelji, duže od tri nedelje zaredom – velika je šansa da ima grčeve.

Grčevi obično počinju oko druge ili treće  nedelje bebinog života i dostižu vrhunac oko šeste do osme nedelje. Za razliku od redovnog plakanja novorođenčeta, pokušaji da se zaustavi plač hranjenjem, ljuljanjem ili promenom pelene nisu uspešni.

Kako se grčevi kod beba mogu umiriti?

„Pet S“ strategija za ublažavanje grčeva kod beba

Pošto lekari ne znaju tačan uzrok grčeva, izuzetno je teško lečiti. Jedna stvar koja bi mogla da funkcioniše: oponašanje života u materici pomoću strategije „pet S“.

Bebe imaju urođeni refleks koji se pokreće kada rade stvari koje liče na njihovo iskustvo dok su bili u vašem stomaku. To je kao „prekidač za gašenje plakanja“. Pet S uključuje povijanje, šuštanje, ljuljanje, sisanje i ležanje na boku ili stomaku.

Povijanje

Obmotite bebine ruke čvrsto uz bokove, ali ostavite noge opuštene i savijene tako da kukovi imaju prostora za kretanje.

Šuštanje

U vašem stomaku, bebi su zvukovi glasniji od usisivača. Oponašanje takvih zvukova pomaže bebama da spavaju duže. Doktori preporučuju „belu buku„, zvuk kiše ili čak zvuk fena. Iako ćete možda misliti da su ti zvukovi glasni, bebama prijaju jer su približni zvukovima dok su bili u materici.

Ljuljanje

Sporo i nežno ljuljanje pomoći će bebi da se umiri. Dok su bile u vašem stomaku, ljuljale su se 24 sata dnevno, pa je ovo sada značajno smanjenje za nju. I zaista, studije su pokazale da su bebe koje su roditelji držali oko 16 sati dnevno plakali upola manje od onih koje su roditelji držali oko 8 sati dnevno.

Sisanje

Bebe imaju jak nagon za sisanjem u prvih nekoliko meseci života, a zadovoljavanje tog nagona može brzo smiriti uznemirenu bebu. Grčevi kod beba mogu biti umireni ponekad samo uz pomoć dude jer im pruža olakšanje.

Ležanje na boku ili stomaku

Dok su budne, postavite bebu preko podlaktice ili u krilo sa glavom koja vam leži u ruci. Uplakanu bebu je najlakše smiriti kada leži na boku ili stomaku.

Grčevi kod beba: drugi načini za ublažavanje

Veoma je važno znati da grčevi kod beba nisu vaša krivica. Nemaju nikakve veze sa vama, kako hranite bebu, sa vašim roditeljstvom ili bilo čim drugim. Ako želite da joj pomognete da je što manje muče grčevi i da više ne plače, možete eksperimentisati.

Pitajte svog doktora o probioticima

Neka istraživanja pokazuju da probiotici mogu olakšati simptome grčeva. Da biste isprobali ovaj metod, potražite specijalne probiotike za bebe ili formulu za bebe koja sadrži Lactobacillus reuteri.

Eksperimentišite sa svojom ishranom

Ako dojite, razmislite da na neko vreme izbacite iz ishrane mlečne proizvode ili povrća koje izaziva gasove, poput kupusa i karfiola. Takođe ograničite unos kofeina i smanjite unos začinjene hrane.

Ispusti gas

Višak gasa je jedna od teorija o tome šta uzrokuje grčeve. Držite bebine noge na grudima nekoliko minuta da ih se rešite. Često podrigivanje tokom hranjenja takođe može pomoći. Takođe možete da pokušate sa flašicom koja ograničava vazduh koji vaša beba unosi.

Masirajte svoju bebu

Masaža može pomoći da se grčevi kod beba brzo umire. Nežno trljajte njihova leđa, stomak, ručice i noge nežnim potezima. Pročitajte i: Masaža bebe protiv grčeva i nervoze – kako se izvodi? (mojabeba.rs)

Grčevi kod beba i plač mogu biti uzrok nesuglasica sa vašim partnerom, postporođajne depresije, neuspešnog dojenja i gojaznosti zbog loših odluka o hrani kada ste umorni. Zato razmislite o tome da porazgovarate sa nekim ako se osećate psihički iscrpljeno.

I ne zaboravite da će oni na kraju prerasti ovu fazu. Uskoro će vaša beba ponovo biti srećna i nasmejana — a vi ćete biti opušteniji nego što možete da zamislite!
Miljana Momirović

YurolaitsAlbert/GettyImagesPlus

još iz kategorije