28.03.2023 Nega bebe

Kako da beba podrigne i zašto je to važno?

Kada postanete roditelji, postoji milion pitanja na koje ne znate odgovore još uvek, iako se to možda očekuje od vas. Međutim, ne brinite stvari poput toga kako da beba podrigne, kako pravilno da dojite i uopšte sve vezano za bebinu ishranu se lako nauči i bro ćete postati uigrani.

Kako da beba podrigne: Zašto je podrigivanje važno?

Podrigivanje bebe je veoma važno. Ono pomaže da se beba oslobodi vazduha koji je progutala tokom hranjenja. Ukoliko beba ne podriguje i guta previše vazduha, to može dovesti do gasova, bljucanja i nervoze kod bebe.

Kako da beba podrigne?

Kada želite da beba podrigne, nežno tapšanje ravnim delom dlana po njenim leđima može da pomogne. Najbolje bi bilo da stavite peškir ispod bebine brade ili na rame. Isprobajte različite položaje koji će biti udobni i vama i vašoj bebi. Roditelji često koriste jednu od ove tri metode:

Sedite uspravno i držite bebu naslonjenu na vaše rame

Brada vaše bebe treba da bude na vašem ramenu i jednom rukom pridržavajte bebu. Drugom rukom nežno tapšajte bebu po leđima. Sedenje u stolici za ljuljanje dok to radite može biti od pomoći.

Postavite bebu u sedeći položaj

Postavite bebu na krilo u blago sedeći položaj i pridržite je tako što ćete staviti ruku na bebine grudi držeći je ispod pazuha. Glava treba da joj bude nagnuta ka napred. Drugom rukom je nežno tapšite po leđima. Ovaj metod bi najbolje bilo da isprobate tek kada beba može da sedi.

Kako da beba podrigne

Položite bebu na stomak u vaše krilo

Stavite ruku ispod bebine glave i uverite se da je viša u odnosu na bebin grudni koš. Nežno tapšajte bebu po leđima.

Podrigivanje tokom hranjenja

Ako beba deluje nervozno dok je hranite, prekinite hranjenje i neka pokuša da podrigne. Potom nastavite sa hranjenjem. Najbolje bi bilo da beba podrigne na svakih 60 do 90 mm ako je hranite na flašicu ili svaki put pri promeni dojke ako dojite. Takođe, neka vaša beba češće podriguje tokom hranjenja ako:

  • ima gasove
  • deluje nervozno tokom hranjenja
  • bljuca
  • imaju GER (gastroezofagealni refluks)

Ako beba ne podrigne nakon nekoliko minuta, promenite položaj bebe i pokušavajte još nekoliko minuta. Uvek podignite bebu kada se vreme hranjenja završi. Da biste sprečili bljucanje, držite bebu uspravno nakon hranjenja 10 do 15 minuta. Međutim, nemojte da brinete ako vaša beba ponekad bljucne, to je sasvim normalno.

Mogće je da se beba probudi zbog gasova i utom slučaju će verovatno biti dovoljno da je podignete da podrigne i onda je ponovo uspavajte. Kako beba bude starija sve ređe će joj trebati podrigivanje jer će naučiti da jede bez gutanja vazduha. Ako ste zabrinuti da vaša beba previše bljuca ili ste zabrinuti iz nekih drugih razloga, obratite se lekaru.
globalmoments/GettyImagesPlus

još iz kategorije

kako seći nokte bebi

Kako seći nokte bebi?

16.03.2023 Nega bebe

Većina novih roditelja se pita kako seći nokte bebi i bezuspešno traži načine da to uradi. Uz sav vaš strah da ćete povrediti bebine male prste, budite strpljivi i znajte da postoje načini.

pročitaj još