Zdrava ishrana čuva zdravlje dece

Brzi tempo života ne zaobilazi ni decu najmlađeg uzrasta. Brojne školske obaveze, vannastavne aktivnosti i igranje sa drugarima, dete će lakše podneti ako ima dovoljno snage i ako je u potpunosti zdravo. Zdrava ishrana čuva zdravlje dece i omogućava im više energije i koncentracije za sve čime se bave.

Ishrana koja je poželjna za svako dete trebalo bi da se sastoji iz pet obaveznih dnevnih obroka koji će biti bogati različitim namirnicama. Doručak je, kao što je dobro poznato, neophodan obrok koji nikako ne sme da se preskoči. Ukoliko dete redovno doručkuje neće imati probleme sa usporenim metabolizmom, a koncentracija za obavljanje brojnih obaveza biće mu znatno povećana.

Nakon nekoliko sati dete bi trebalo da pojede voće ili jogurt za užinu, jer će mu lagani obrok pomoći da dočeka ručak bez izgladnjivanja.

Kada dođe vreme ručka trebalo bi izbegavati masnu i kaloričnu hranu. Najbolje bi bilo da dete ruča kod kuće i to obroke koji su bogati ribom, piletinom, ćuretinom, teletinom, svim vrstama povrća, maslinovim uljem i drugim namirnicama koje omogućavaju dovoljno enegije za rast i razvoj deteta.

Posle ručka dete može pojesti slatkiš koji nije mnogo kaloričan, izbegavajući gazirana pića i ‘čist’ šećer. Takođe, trebalo bi da izbegavaju neumereno grickanje slatkiša i slanih grickalica koji nemaju pozitivan učinak na zdravlje organizma. Ako vaše dete baš voli da “zanima zubiće” pripremite mu orašaste plodove – pistaće, bademe, indijski orah ili semenke, ali, naravno, u ograničenim količinama. Popodnevna užina može se sastojati od voćne salate ili integralnog peciva, ali ne bi trebalo preterivati u količini voća ili hlebnih specijaliteta.

Naviknite dete da unosi dovoljno tečnosti i da pije vodu i pre nego što oseti žeđ. Pored vode, ponudite detetu čaj ili mleko i druge mlečne napitke.

Poslednji obrok u danu – večera – trebalo bi da bude lagan, na bazi salate ili mlečnih proizvoda – odaberite sir, krem sir uz integralno pecivo ili jogurt.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije