anemija kod dece
19.03.2023 Zdravlje deteta

Anemija kod dece: Kako je tretirati i ima li razloga za zabrinutost?

Ishrana je jedan od ključnih faktora koji utiču na zdravlje vašeg mališana. Kako bi se sprečila anemija kod dece, odnosno  malokrvnost, veoma je važno voditi računa o zdravoj ishrani, ali postoje i mnogi drugi faktori koju utiču na ovja problem.

Mnoge mame čija deca su anemična pitaju se da li su suplementi u ishrani bezbedni za njihove mališane i koje namirnice najviše pomažu kada dođe do ovog problema.

Anemija kod dece

Anemija kod dece najčešće se javlja kao nedostatak gvožđa u krvi. Ovaj problem lako se rešava, najčešće dodatnim gvožđem koje se unese preko namirnica ili suplemenata. Suplementi su sasvim bezbedni ukoliko se daju u dozvoljenim granicama. Za dozu suplemenata za decu najbolje je konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Kapi koje sadrže gvožđe obično se daju detetu u periodu od oko mesec dana, nakon čega se ponavlja test krvi. Ukoliko test pokaže da se stanje nije popravilo, pravo je vreme da sa svojim doktorom otkrijete šta je prouzrokovalo anemiju osim samog nedostatka gvožđa.

Ako se anemija nakon ove terapije poboljšala ali je dete i dalje anemično, to znači da detetu terapija odgovara i obično doktor preporučuje da dete nastavi da je konzumira u narednom periodu.

Ukoliko je nivo gvožđa u krvi u redu, onda nema potrebe za daljom terapijom.

Pažljiv fizički pregled je isto veoma važan da budete sigurni da se dete pravilno razvijia. Gvožđe u ishrani je odlično ali decu je ponekad teško naterati da jedu namirnice bogate gvožđem. Bezbrojni pokušaji da dete pojede neku namirnicu koju ne voli često su bezuspešni. Ponudite detetu takvu hranu i ako mu se sviđa neka jede, ali ukoliko je ne voli, razgovarajte sa lekarom kako biste u ishranu uključili i suplemente. Osim toga, maloj deci ishrana se uglavnom svodi na piće, a ne na konkretnu hranu.

U konsultaciji sa lekarom problem kao što je anemija kod dece se lako rešava. Budite strpljivi i poštujte terapiju kako bi već na sledećem pregledu sve bilo u redu.
Jovana Jevtić

monkeybusinessimages/ Getty Images Plus

još iz kategorije