24.07.2015 Zdravlje deteta

Naučite mališane da ne zadržavaju „vetrove“

Svaki čovek u svom probavnom sistemu, nakon uzimanja hrane i njene prerade,Trebamo li zadržavati vetrove? ima gasove koji se delom apsorbiraju u crevima, a delom izlaze iz organizma podrigivanjem ili preko debelog creva. Prerada hrane ima svoj istančani redosled koji je, zbog današnjeg stila života i loših prehrambenih navika, vrlo često narušen.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

 

Upravo zbog toga, u probavnom sistemu, nastaju velike količine gasova koji se obilno ispuštaju. Taj se proces ispuštanja naziva flatulencija (od lat. flatus – vetar), meteorizam (grčki meteorizein – naduti, dizati u vis), nadutost trbuha, a u narodu se uobičajeno koriste reči ispuštanje vetrova, ili naprosto vetrovi (prema lat. flatus – vetar).

Kako nastaju vetrovi?
Gasovi mogu nastati na razne načine kao na primer: gutanjem vazduha prilikom prebrzog uzimanja hrane. To stanje se naziva – aerofagia i javlja se kod osoba koje imaju psihosomatske probleme te nastaje kao rezultat anksioznosti i loših neurotskih navika nepravilnog žvakanja, gutanja hrane i srkanja tečnosti. Gasovi nastaju kod prisutnosti većih količina bakterija u crevima, kod raznih bolesti kao što su gastritis, čir na želudcu (čir ili ulkus, smatra se bolest današnjice zbog neredovitih obroka među ostalim uzrocima), malapsorpcija (smanjena apsorpcija hranjivih materija zbog poremećaja sluznice creva), celijakija, upalne bolesti creva (ulcerozni kolitis, chronova bolest), bolesti gušterače, jetre i slično.

Kada posetiti lekara?
U slučaju kada dete uz vetrove ima grčeve i bolove u trbuhu, poseta lekaru je obavezna. Kod novorođenčeta su se takozvane kolike, smatrale bolešću i povezivale se s određenom vrstom hrane, ali danas se smatra da takvi grčevi nastaju zbog nedovoljne zrelosti probavnog sistema. Nakon kratkog pregleda lekar vrlo brzo može pronaći uzrok tegobama, pružiti korisne savete, i ako je potrebno, uputiti pacijenta na dalje dijagnostičke analizie. Svakako treba posetiti lekara ako se uz vetrove pojavi proliv, učestale, sluzave, krvave stolice.

Hronične upalne bolesti creva javljaju se već u dobu od četrnaest godina, stoga je potrebno na vreme reagovati. Ako osoba izgubi, u kratkom vremenu, na telesnoj težini, uz vetrove oseti malaksalost, gubitak apetita ili osećaj gađenja na pojedinu vrstu hrane, poseta lekaru je obavezana.

Posebnu pažnju treba obratiti kod male dece starosti 3-5 godina, jer pojava vetrova, neretko s grčevima, izražava emocionalne osećaje. Sa starijom decom je potrebno otvoreno razgovarati i pokušati otkriti šta ga muči. Ako roditelji ne mogu sami otkriti uzrok emocionalnih problema i pronaći rešenje, valja poći psihologu koji će pomoći da se problem reši.

Lečenje
Konzervativnim lečenjem se u velikoj meri mogu ublažiti tegobe. Konzumiranje čajeva od kamilice ili metvice s dodatkom anisa ili kumina, potom korišćenje tople kupke ili stavljanje termofora na trbuh smanjiće simptome.

Za regulisanje vetrova od lekova se uzima aktivni ugalj (smanjuje vetrove i neugodne mirise). Uopšteno su prihvatljive hlorofil tablete koje smanjuju neugodne mirise. Treba znati da lekovi samo ublažuju tegobe i simptome, ali vetrovi i dalje ostaju. Vrlo važno je da vetrovi nisu štetni za zdravlje, to je normalna, fiziološka pojava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije