24.07.2015 Kutak za mame

Kutak za mame: Pogrešan grudnjak uzrokuje glavobolju

Ako vas boli glava i imate problema s kičmom, vrlo je verovatno da imate pogrešan grudnjak–naučite odabrati pravi. Mnoge žene nose pogrešan grudnjak i štete svom zdravlju, a da to ni ne slute. Odabir ispravnog grudnjaka jednako je važan kao i kupovina udobnih cipela ili naočara prave dioptrije.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ako grudnjak na bilo kojem delu tela stvara preveliki pritisak, može doći do nastanka crvenila, otežanog disanja, glavobolje, problema s kičmom te, dugoročno, i deformacije samih grudi.

Ukoliko niste sigurni nosite li pravi grudnjak, jednostavno ga skinite i ako su vam ostali otisci na koži (posebnu pažnju obratite na ramena i područje ispod grudi) – potrebna vam je promena.

Najbolji grudnjaci samo podupiru grudi, a tokom nošenja ga ni ne osećate, jer dopuštaju normalno kretanje bez neugodnih „urezivanja“ i ograničenja. Postoji uverenje da preuski grudnjak može dovesti do raka dojke, ali do sada nije pronađena povezanost između nastanka opake bolesti i pogrešnog grudnjaka.

Veličina grudnjaka sastoji se od dva elemenata: obima dojki (označava se slovima) i opsega leđa (označava se brojkama).
Iako se veličina može izmeriti, brojevi se kao i kod odeće mogu razlikovati od modela do modela i najbolji način kupovine ispravne veličine je isprobavanje.

Prava veličina ne uzrokuje osećaj zatezanja i nelagodnosti, a podizanjem ruku možete videti je li je grudnjak dovoljno čvrst.
Donji rub korpe trebao bi se držati usko uz telo, jer on osigurava 80% potpore grudima.

Ako se naramenice urezuju, verovatno donji rub korpe nije dovoljno stisnut pa su one previše zategnute kako bi grudi bile podržane.

Osobe s vrlo malim grudima iz medicinskih razloga ne moraju nositi grudnjak ako to ne žele, dok ga osobe s većim grudima moraju nositi zbog zdravlja i sigurnosti. Različiti konzmetički preparati ne mogu povećati grudi, ali mogu postići efekt „čvršćeg“ izgleda. Slično se postiže i naizmeničnim tuširanjem toplo-hladno te redovitim masažama.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije