Sedmočlana porodica Pešić poručuje: Sve je u ljubavi!

Irena i Momčilo Pešić iz Beograda imaju petoro dece: Matiju (11), Sergeja (9), Doroteju (8), Ameliju (6) i Simona(6 meseci). U ovoj sedmočlanoj porodici caruje ljubav, sloga, poštovanje i kreativnost koja se, između ostalog, ogleda u pravljenju tzv. tihih knjiga. Njihovu porodičnu priču sa nama je podelio tata Momčilo.

IMG_3902

Igor Đorđević

Naša mala stvaraonica
Porodična izrada proizvoda za decu krenula je pre nekoliko godina sa idejom da sve ono što radimo sa svojom decom kroz igru stavimo na jedno mesto, a u tom trenutku je prostor na Fejsbuku bio najpogodniji za tu namenu. U prvo vreme smo dobijali poruke tipa: “Gde se nalazi ta vaša radionica? Gde da dovedemo decu?”, od roditelja koji su mislili da smo otvorili radionicu za kreativni rad sa najmlađima. Međutim, kako nismo imali adekvatan prostor za tako nešto nastavili smo da radimo samo sa našim mališanima. I to je bio zaista prelep period igre i stvaralaštva, u čemu smo neizmerno uživali. Naziv “Naša mala stvaraonica” je smislila supruga, i tako je ostalo do danas.

13131553_913737932076313_785930673119748520_o

Privatna arhiva

Kako smo počeli
Vremenom, ono što je počelo kao igra i učenje dece kreativnom radu, preraslo je u nešto veće. Počele su da pristižu poruke sa željama da radimo novogodišnje ukrase, pa osmomartovske čestitke za čitava odeljenja u školi koju je pohađao naš stariji sin, a zatim je usledila saradnja i sa Narodnim pozorištem Pirot, za predstavu “Škola za manekene”. Reditelj Spasoje Ž. Milovanović angažovao nas je da uradimo maske životinja (miš, mačor, pas, patak i zečica) za kompletnu glumačku postavu. Iako je posao bio komepleksan i zahtevan, za dva meseca sve je bilo spremno za premijeru predstave. Usledila je izrada unikatnih posteljina za bebe, dečjih šatora, a u skorije vreme sve je veće interesovanje za tzv. tihe knjige.

IMG_4188

Privatna arhiva

Tihe knjige
Prva knjiga koju smo uradili bila je za jednu predivnu malu devojčicu, koja je slepa od rođenja. To je zaista bio veliki izazov za nas, a svakako i odgovornost. Tiha knjiga je namenjena deci uzrasta 2-6 godina, ali može se prilagoditi i drugim uzrastima – ako postoje zahtevi roditelja ili je u pitanju dete sa posebnim potrebama. Sadržajem knjige dete usavršava svakodnevnu motoriku (učeći da vezuje pertle, otvara i zatvara rajsferšlus, da koristi dugmiće…), percepciju (kroz prepoznavanje boja i oblika, životinja, brojeva i slova), kao i koncentraciju (kroz igre slagalica, memorije…), ali sve to na lep i zabavan način, prilagođen dečjem uzrastu. Često se na koricama, osim imena, nalazi i omiljena igračka deteta, instrument, cveće koje voli…
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije