07.01.2017 Dete

Vreme je za spavanje: U 9 u krevet!

Naučiti dete da na vreme ide u krevet, od velikog je značaja kako za dete, tako i za celu porodicu. Za početak, ako od deteta očekujete da ide na spavanje ranije, onda i cela porodica treba da prati taj obrazac spavanja.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Iako deca odbijaju da obuku pidžamu previše rano, roditelji ne bi trebalo da tolerišu kasni odlazak u krevet. Pre svega, rast je bitan deo dečijih života, a rastu kad spavaju. Lučenje hormona rasta dostiže svoj vrhunac u četvrtom stadijumu spavanja, oko 30 minuta posle spavanja. Ako je dete budno do kasno i ide posle ponoći na spavanje, vreme za stvaranje hormona rasta opada i dete možda neće porasti koliko bi trebalo.

Osim toga, studije su pokazale da su deca koja dovoljno spavaju produktivnija, fokusiranija i sposobnija da uče i bolje pamte informacije iz škole. Takođe, deca koja imaju zdrave navike spavanja imaju manji rizik da obole od Alchajmerove bolesti kasnije, kao odrasli ljudi. Kako kažu doktori, postoje samo dve stvari koje mogu da uspore progresiju ove bolesti: spavanje i vežbanje.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije