šta uzrokuje glavobolju u trudnoći
14.02.2023 Trudnoća

Šta uzrokuje glavobolju u trudnoći?

Trudnoća sa sobom nosi mnoge tegobe za ženu. Mnoge od njih su u vezi sa hormonskim promenama. Glavobolja u trudnoći je veoma česta pojava, a ukoliko se pitate šta uzrokuje glavobolju u trudnoći pročitajte ostatak teksta kako biste došli do ogovora.

Neke trudnice zbog ovih glavobolja mogu postati zabrinute, a razlog njihovog pojavljivanja svakako ne mora biti ništa ozbiljno. Najčešće se javljaju u prvom i trećem trimestru, a bol je najintenzivniji u ranoj trudnići. Telo prolazi kroz brojne hormonske promene i reaguje glavoboljom. Osim toga, glavobolje u trudnoći mogu biti uzrokovane lošim kvalitetom sna, stresom, niskim nivoom šećera u krvi i dehidratacijom.

Šta uzrokuje glavobolju u trudnoći i kako je lečiti?

U slučaju da glavobolja ne prestaje satima najbolje je da se javite lekaru. Pošto u trudnoći može doći do hipertenzije, bitno je da na jake i dugotrajne glavobolje odreagujete odlaskom kod lekara. Visok krvni pritisak može se razviti nakon dvadesete nedelje trudnoće te je dobro da tada obratite posebnu pažnju, U troku trećeg trimestra glavobolju može uzrokovati i preeklampsija u trudnoći. To je stanje koje se javlja isključivo u trudnoći, a karakterišu ga visok pritisak, otoci i belančevine u mokraći. Ukoliko ne odregujete na vreme, preeklampsija može uzrokovati još veće probleme. Zbog svega toga ukoliko vas glavobolja u trudnoći iz bilo kog razloga brine posetite lekara i biće sve u redu.

Za glavobolju u trudnoći najbolje je uzeti paracetamol. On je preporučen lek protiv bolova za trudnice jer nema štetnih efekata za zdravlje trudnice ili bebe. Budite oprezni prilikom odabira tableta u trudnoći. Najbolje je da se konsultujete sa doktorom, a osim toga postoji čitava lista lekova koji su zabranjeni za trudnice. Na primer, nije dobro da konzumirate lekove koji sadrže kofein, kodein ili su antiinflamatorni kao što su ibuprofen ili aspirin.

Kada je u pitanju prevencija, postoji nekoliko načina da sprečite pojavu glavobolje u trudnoći. Hranite se zdravo, pijte puno tečnosti, dovoljno spavajte i potrudite se budete uvek odmorni i opušteni. U trudnoći se ne smete nervirati.

Migrene

Šta uzrokuje glavobolju u trudnoći je pitanje na koje postoji mnogo odgovora. Neka stanja poput preeklampsije mogu izazvati ozbiljne probleme, dok sa druge strane, imamo migrene koje izazivaju intenzivne bolove, ali ne donose sa sobom nikakve druge posledice.

Migrene su hronične glavobolje koje se javljaju periodično. Uglavnom je bolom zahvaćena samo jedna polovina glave. Migrene se mogu javiti u trudnoći. Mnogo su jače od običnih glavobolja i stvaraju osećaj pulsirajućeg bola. Osim samog bola, javlja se mučnina i osetljivost na zvuk i svetlost.

Uz migrene javljaju se drugi simptomi te ih lako možete prepoznati:

  • čini vam se da vidite trepćuća svetla.
  • javljaju se problemi sa govorom.
  • imate osećaj trnjenja u rukama i nogama.

Ako nikada ranije niste imali migrenu, najbolje je da se obratite stručnom licu. Preeklampsija može podsećati na migrenu, a može izazvati ozbiljne posledice. Bolje je obratiti se lekaru kako biste bili sigurni šta je uzrok vašeg bola.  Ukoliko ste nekada ranije imali migrene i imate određenu terapiju za njih posavetujte se sa lekarom jer postoji mogućnost da su vam neki lekovi zabranjeni u toku trunoće.

Za lečenje migrene u trudnoći preporučuje se da toplu krpu naslonite na područje kod očiju i nosa, za slučaj da se radi o sinusnoj glavobolji. Osim toga, ukoliko vas je glava zabolela nakon stresne situacije – možete stavutu hladan olog na potiljak. Kod glavobolja pomažu masaže vrata i ramena.

Radi prevencije bi bilo dobro da pronađete uzrok svoje glavobolje. Ukoliko znate šta je uzrok, postoji mogućnost njegovog uklanjanja. Ukoliko je u pitanju stres, probajte da se ne nervirate, ukolikpo imate loš kvalitet sna, potrudite se da se naspavate.

Postoje čak i neke namirnice čije unošenje u organizam može izazvati migrene, pa je dobro izbegavati čokoladu, jogurt, kikirikii, hleb, pavlaku, konzervisano meso, sir, mononatrijum glutamat, kofein…

Za sva dodatna pitanja javite se svom lekaru. Ukoliko budete imali sreće, simptom glavobolje javio se samo zbog hormonskog poremećaja ili bilo kakve promene. Mđutim, samo lekar može utvrditi da li postoji potreba za ozbiljnije lečenje.

 
Jovana Jevtić

evgenyatamanenko/GettyImagesPlus

još iz kategorije