Prirodni porođaj ili carski rez
14.03.2023 Porođaj

Prirodni porođaj ili carski rez: Prednosti i mane

Svaka trudnica razmišlja o dve moguće metode porođaja. Ukoliko i vas interesuje da li je bolji prirodni porođaj ili carski rez, pročitajte tekst i upoznajte se sa prednostima i manama jednog i drugog načina porođaja.

Trećina beba se rađa carskim rezom, dok se ostali porođaji dešavaju vaginalno, odnosno prirodnim putem, Većina trudnica se od početka priprema da rodi bebu vaginalno, a carski rez se zakazuje iz mnogih razloga. Najveći broj porođaja carskim rezom se planira unapred, ali se nekada rade i hitno  nakon što porođaj već počne.

Prirodni porođaj ili carski rez: Prednosti i mane

Vrste carskog reza

Kada dođe do carskog reza, uglavnom je to zbog komplikacija, ili u toku porođaja ili u toku same trudnoće. U zavisnosti od toga da li su doktro i trudnica već ranije došli do zaključka da je carski rez bolja opcija ili je došlo do hitne operacije, carski rez se deli na planirani i hitni.

Planirani carski rez lekari zakazuju ako smatraju da je bezbedniji od prirodnog porođaja i za trudnicu i za bebu. Na primer, ukoliko je u pitanju blizanačka trudnoća, velika beba, ukoliko je beba okrenuta kontra ili ukoliko majka ima zdravstvene probleme poput visokog pritiska, bolesti srca i dijabetesa.

Takođe, trudnice mogu očekivati carski rez i iz ličnih razloga kao što je strah od porođaja. Međutim, doktori uvek preporučuju da se prvo proba sa vaginalnim porođajem ukoliko ne postoje medicinski razlozi koji carski rez čine bezbednijim.

Hitan carski rez se radi kada postoje komplikacije na samom porođaju. Uglavnom, neplanirani carski rez se dešava ako porođaj ne napreduje normalno, ako je fetus ili mama u nevolji, ili postoje drugi zabrinjavajući problemi kao što su abrupcija placente ili prolaps pupčane vrpce. Hitni carski rez može biti spasonosni za trudnicu i njenu bebu. Sama procedura je u suštini ista kao i planirani carski rez, osim što se obično radi mnogo brže.

Prirodni porođaj ili carski rez: Razlike

Vaginalni porođaj

Vaginalni porođaj podrazumeva širenje grlića materice, zatim kontrakcije koje u suštini podsećaju na veoma jake menstrualne grčeve, probavne probleme i intenzivan bol u leđima. Ove kontrakcije pomeraju bebinu glavu ka vaginalnom otvoru kuda beba izlazi nakon guranja. Lekovi protiv bolova poput epidurala su od velike pomoći de se mnoge žene odlučuju za njih.   Porođaj prirodnim putem je veoma bolan i traje nekoliko sati. Prednost prirodnog porođaja je to što ćete odmah nakon porođaja imati priliku da držite svoju bebu. Koliko dugo će kontrakcije trajati zavisi od mame do mame. Prvi porođaj je uglavnom najteži, ali to nije uvek slučaj.

Carski rez

Carski rez uglavnom traje oko 45 minuta. Beba se rodi u prvih 10-15 minuta, a zatim sledi sanacija rane na majki. Kada je u pitanju hitan carski rez, beba se može roditi za samo nekoliko minuta.

Ovaj zahvat se radi u operacionoj sali, a rez se radi tik iznad bikini linije na stomaku.

Oporavak

Koliko vremena je potrebno za oporavak nije moguće reći unapred jer svaka mama doživljava proces oporavka drugačije. Ovo zavisi od mnogo faktora poput medicinske istorije trudnica, ali i podrške kakvu ona ima nakon porođaja.

Nakon vaginalnog porođaja, većina novopečenih mama zadržava se u bolnici od 24 do 48 sati. Neželjeni efekti nakon porođaja uključuju vaginalno krvarenje, grčeve, otok, bol, zatvor i još mnogo toga. Novopečeni roditelji bi trebalo da se opuste bar nekoliko nedelja nakon vaginalnog porođaja.

Sa druge strane, nakon carskog reza neželjeni efekti mogu biti ozbiljniji. Osim mučnine i slabosti u narednih nekoliko dana, svaki kašalj, kijanje i smeh mogu izazvati veliku bol. Tek za dan ili dva žene koje su se porodile na carski rez imaju snage da ustanu. Hodanje je veoma važno kako se ne bi nakupljala tečnost u plućima.

Dobićete recept za lekove protiv bolova i trebalo bi da provedete narednih nekoliko nedelja fokusirajući se na odmor, negu rana i brigu o vašoj bebi. Iako će bol potrajati neko vreme, verovatno ćete se vratiti na staro za otprilike mesec do šest nedelja.

Komplikacije

U toku prirodnog porođaja, može doći do određenih komplikacija. Na primer, nekada dolazi do potrebe za epiziotomijom, odnosno rezom koji  povećava vaginalni otvor. Ovo uključuje ogroman bol. Može se javiti problem sa kontrolom bešike nakon porođaja, a može doći i do prolapsa kariličnih organa. Dobra strana vaginalnog porođaja je, međutim, da su bebe izložene bakterijama u porođajnom kanalu ojačale imuni sistem.

Kada jee reč o komplikacijama koje se mogu desiti u toku carskog reza, pre svega tu je infekcija sluznice materice i rezova, prekomerno krvarenje ili hemoragiju, povrede bešike ili creva tokom operacije, negativne reakcije na anesteziju i krvne ugruške poput duboke venske tromboze i plućna embolija. Ljudi koji su ranije imali carski rez takođe rizikuju rupturu materice (njihov rez na carskom rezu se otvara), što može izazvati krvarenje opasno po život. Međutim, komplikacije prilikom carskog reza su toliko retke da se carski rez smatra potpuno bezbednim načinom porođaja.

Rizik od komplikacije prilikom carkog reza jeste veoma mali, ali carski rez može dovesti do respiratornih problema kod beba. Vaginalni porođaj pomažu oslobađanju tečnosti iz bebinih pluća; pošto mnogi roditelji carskog reza ne prolaze kroz porođaje, njihove bebe nemaju iste koristi.

Doktori najčešće preporučuju vaginalni porođaj ukoliko je to moguće. Međutim, potreba za carskim rezom je dosta česta i najviše zavisi od medicinskih faktora i komplikacija. To je takođe siguran način da se rodi beba i nema potrebe da se brinete ukoliko vam doktor predloži carski rez. Zapamtite da nema potrebe unapred da razmišljate o porođaju jer šta god da se desi i koji god način doktor da preduzme, sve će biti u redu.
Jovana Jevtić

kipgodi/ Getty Images Plus

još iz kategorije