Grudi u trudnoći

Zašto grudi bole i svrbe tokom trudnoće?

Trudnoća utiče na celo telo, a promene na grudima moge biti jedan od najjaranijih signala da ste ostali u drugom stanju. Grudi u trudnoći često su bolne i svrbe. Saznajte zašto je to tako i kako rešiti ili makar ublažiti neprijatne simptome.

Grudi u trudnoći:  Šta uzrokuje bol i svrab?

1. Hormoni

Postoji mnogo razloga zašto se javljaju bol i svrab u dojkama tokom trudnoće. Među glavnim krivcima su hormoni. U trudnoći, hormoni prosto „polude“. ne kaže se uzalud „drugo stanje“.

2. Ekcem

I ekcem može biti uzrok bola i svraba u grudima. Osim grudi, može zahvatiti i druge delove tela.

3. Istezanje kože

Povećanje telesne težine u trudnoći dovodi do rastezanja kože koja tad počinje da puca i svrbi. Tako nastaju strije – ne samo na stomaku i bokovima, već i grudima.

Pažnja! Ako imate jaku bol u grudima ili svrab koji ne nestaje, razgovarajte sa svojim lekarom jer to može biti znak nečeg ozbiljnijeg.

Grudi u trudnoći: Kako se rešiti bola i svraba?

Postoji mnogo toga što možete učiniti kako biste se rešili svraba i bola u grudima. A ove tri stvari su ključne:

Odaberite adekvatan grudnjak

Ako već niste kupile grudnjak za trudnice, sada je kranji momenat da to učinite. Idealan grudnjak za trudnice ne sme da bude preuzak, već komotan. Tako da grudi mogu slobodno da rastu. Protok vazduha je veoma bitan, jer će to pomoći u smanjenju svraba.

Pijte što više vode

Trudnicama je potrebno najmanje dva i po litra vode dnevno. Kada počnete da dojite, trebaće vam još više.   Verovatno mislite da je to previše, ali održavanje optimalne hidratacije tokom trudnoće pomaže telu da ukloni otpad kroz urin i stolicu. Osim toga, ako pijete puno vode smanjuju se šanse za urinarne infekcije što je jedan od čestih problema s kojim se suočavaju trudnice. Ako ne pijete dovoljno vode, to će se negativno odraziti i na kožu. Postaće suva i ispucala, i svrbeće.

Nahranite kožu

Iako je važno da budete hidrirani iznutra, ne zaboravite da kožu održavate hidriranom i spolja. U prodaji se mogu naći različiti preparati za negu kože u trudnoći. Birajte preparate koji imaju bogat sastav i koći nahraniti i hidrirati kožu.

 
Prostock-Studio/gettyimages.co.uk

još iz kategorije