Dojenje na zahtev
14.03.2023 Dojenje

Dojenje na zahtev – kako da ga uspešno primenite?

U prvih nekoliko nedelja, dojenje na zahtev može biti korisno da bi se vaša beba privikla na majčino mleko. Što ona češće siki, mami će više mleka da nadolazi.

U nastavku otkrivamo sve o tome.

Dojenje na zahtev – kako da ga uspešno primenite?

Jednostavno rečeno, dojenje na zahtev znači da hranite bebu kad god je gladna. To znači da umesto da ne gledate na sat da procenite da li „treba“ da bude gladna ili ne. Mlade bebe ne jedu iz dosade ili navike – jedu samo kad treba. Tako da nema potrebe da brinete da li će sikiti previše.

Po čemu se razlikuje dojenje na zahtev?

Ranije su bebe hranjene strogo po satu, otprilike svaka tri ili četiri sata. Ako su plakali između obroka, bili su umireni, ali ne hranom. Ova teorija je potvrđivala da bebe i majke funkcionišu bolje kada imaju predvidivu rutinu dojenja. To je važi i za vreme kupanja i spavanja. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da bebama ipak treba dati da sisaju kada god su gladne – to je u stvari dojenje na zahtev. Tako odrastaju sa osećajem da će njihove najosnovnije potrebe biti zadovoljenje.

Kako da znate da je beba gladna?

Plač je prvi i najočigledniji znak, ali gladna beba takođe može da se migolji, hvata vašu dojku, cmokće usnama ili čak pravi pokret usnama kao da siki. Ako vaša beba plače i vi joj ponudite dojku, a ona nije zainteresovana, možda je nešto drugo muči, poput mokre pelene.

Sisanje bebe na zahtev može izazvati reakcije vaših dobronamernih članova porodice, pa budite spremni da objasnite zašto tako često hranite vašu bebu. Možete reći da se majčino mleko brzo vari, pa neke bebe moraju da jedu češće. Ili da vam je pedijatar predložio da je hranite kada god je gladna, što je prilično često.

Najvažnije je da je vaše čedo sito, zadovoljno i da ne dolazi do faze plakanja u nedogled zbog toga što je gladna. To može biti iscrpljujuće za bebu. Pročitajte i: Dojenje u marami: Zašto ga mame vole? (mojabeba.rs)

 
Miljana Momirović

shironosov/GettyImagesPlus

još iz kategorije