Šta treba da znate o dojenju
27.03.2023 Dojenje

Šta treba da znate o dojenju: Šta vas sve očekuje?

Otkrivamo šta treba da znate o dojenju i kako se dojenje menja od ranog postporođajnog perioda do šest meseci nakon rođenja i dalje. Ako ste mislili da je dojenje nešto što dolazi samo po sebi i da tu ne treba neka velika mudrost – niste baš u pravu. U stvari, dojenje je evolutivno putovanje koje se menja (za vas i za bebu) u svakoj fazi. Da li ste znali da vaše telo zapravo počinje da proizvodi  mleko sredinom trudnoće i da se sastav majčinog mleka menja kako bi bio u skladu sa potrebama bebe nakon rođenja? Ovde smo pitali stručnjake da nam kažu šta treba znati o svakoj fazi dojenja, od početka do kraja, i kako se ono menja kako beba raste.

Šta treba da znate o dojenju: Prvih nekoliko dana posle porođaja

Bez obzira na to kako ste rodili, vaše telo je spremno da počne da doji odmah nakon rođenja. To je zato što telo zapravo počinje da proizvodi kolostrum – prvi oblik majčinog mleka – otprilike na polovini trudnoće. Kolostrum je gusto, žućkasto mleko koje je kalorično i bogato hranljivim materijama. Takođe, sadrži i puno važnih imunoglobulina, koji oblažu stomak novorođenčeta i igraju važnu ulogu u izgradnji bebinog imuniteta. Vaše telo će nastaviti da proizvodi kolostrum prvih nekoliko dana nakon rođenja. Tokom ovog perioda, novorođenčad obično doje oko osam do 12 puta u periodu od 24 sata. Neke bebe se veoma brzo hrane od samog početka, a druge sisaju sporije. Svaka sesija dojenja može trajati od 5 do 45 minuta. Dakle, opustite se – svaka beba je priča za sebe. Jedan od najstresnijih aspekata ove faze dojenja jeste nameštanje bebe u pravilan položaj kako bi dobro oubhvatila bradavicu i isisala što više meleka – i kako bi i vama i noj dojenje bilo prijatnije. Malo vežbe i za par dana će sve biti ok. Dojenje je veoma prirodan proces, ali prirodno i lako nisu sinonimi. Ne treba da se osećate loše ako vam ne ide iz prve. Nijednoj ženi i nije – iako to mnoge neće da priznaju. Dok beba uči kako da doji, možete pokušati da iscedite ili ispumpate majčino mleko.

Prve dve nedelje posle porođaja

Nakon prvih nekoliko dana proizvodnje kolostruma, vaše telo će početi da proizvodi prelazno mleko, koje je ređe i belje od kolostruma. Takođe sadrži više masti, proteina, vitamina i laktoze. Vaše telo će nastaviti da proizvodi prelazno majčino mleko do dve nedelje nakon rođenja. Tokom ove faze dojenja, grudi mogu biti bolne, tvrde na dodir i natečene, jer se povećava količina mleka. Telo pokušava da shvati koliko mleka treba da proizvede, a beba raste prilično brzo.  Važno je razumeti da dojenje funkcioniše na osnovu ponude i potražnje. Da biste pomogli u uspostavljanju i održavanju zaliha, dojite bebu kad god je gladna ili da ispumpavate mleko ako bebu hranite na flašicu. U suprotnom, preskočene sesije dojenja telo može shavtiti kao signal da smanji proizvodnju mleka, pa zalihe mogu pasti. Tokom prvih nekoliko nedelja, kada beba doji do 12 puta dnevno, može se osećati kao da dojite 24 sata dnevno. Na to će uticati i količina mleka koju proizvodite i brzina kojom beba sisa.  Važno je napomenuti da bebe mnogo spavaju u prvih nekoliko nedelja – ponekad čak i tokom hranjenja. Može vas brinuti da li beba dobija dovoljno mleka. Ako uzima velike gutljaje tokom dojenja, sve je u redu. Čak iako sisa samo nekoliko minuta.

Šta treba da znate o dojenju: Dve nedelje do šest meseci posle porođaja

Oko dve nedelje nakon porođaja, prelazno mleko se menja u zrelo majčino mleko. Nvopečenim majkama se uglavnom savetuje da bebu isključivo doje tokom prvih šest meseci, a zatim da kombinuju dojenje i čvrstu hranu.  Ali sve je to individualno. Zrelo majčino mleko je često svetlije boje, ali se njegov sastav može menjati iz dana u dan, u zavisnosti od potreba bebe. Na primer, ako su mama ili beba bolesne, povećaće se koncentracija belih krvnih zrnaca u mleku kako bi se izborili s infekcijom. Naravno, na sastav mleka će uticati i hrana koju mama jede. Postoji nekoliko problema koje možete iskusiti u nekom trenutku tokom ove faze dojenja:

Klaster dojenje: Dešava se kada novorođenče izgleda gladno sve vreme i želi da se da se hrani u brzim „klasterima“ tokom dana. To bi moglo biti rezultat naglog rasta, koji se obično dešava oko tri nedelje, šest nedelja i tri meseca nakon porođaja. Bebe će često želeti da se hrane češće kako bi dobile kalorije koje su im potrebne za rast. Lučenje mleka se se povećava kao odgovor na češće hranjenje. Klaster dojenje se može javiti ako je beba bila odvojena od vas neko vreme. Bitno je da pijete puno vode i da se dobro hranite.

Začepljeni kanali i mastitis: Ovo se dešava kada majčino mleko stagnira ili se zadržava, što dovodi do zgrušavanja velikih, masnih molekula koje sadrži.  Ako se začepljeni kanal ne reši brzo, to može dovesti do mastitisa, kada se tkivo dojke upali i inficira. Začepljeni kanali i mastitis mogu biti veoma bolni.

Prva menstruacija posle porođaja U tom slučaju, hormoni mogu da utiču i na sastav i na količinu mleka. Mnoge bebe čak prestaju da doje u tom periodu jer im se ne sviđa ukus mleka. Ali, kako se izbalansiraju hormoni, sve se vraća u normalu.

Sve o dojenju

 

Šest meseci posle porođaja i dalje

Do šestog meseca dojenje postane prilično lako, mada se mastitis može javiti i u ovom periodu. Kada beba bude stara oko 6 meseci, verovatno ćete početi da uvodite čvrstu hranu kao dopunu majčinom mleku. Kao rezultat, smanjuju se sesije  dojenja i proizvodnja mleka. Ovo je za očekivati, ali nastavite sa dojenjem kad god beba to želi, jer je majčino mleko i dalje primarni oblik hranljivih materija za bebu u ovom trenutku.

Kraj dojenja

Ova faza obično traje 40 dana od  poslednje sesije dojenja, kada prestaje proizvodnja mleka. Savet je da se dojenje smanjuje postepeno. Ako naglo prestanete sa dojenjem, to može izazvati oticanje grudi, začepljenje mlečnih kanala i mastitis.
LightFieldStudios/gettyimages.co.uk

još iz kategorije