kako izlečiti mastitis
02.03.2023 Dojenje

Kako izlečiti mastitis i upalu dojke?

Imate  bol u grudima i osećaj peckanja? Velika šansa je da je u pitanju upala dojke. To je uobičajeno stanje koje pogađa jednu od deset dojilja. Otkrivamo kako izlečiti mastitis.

Ali to ne mora da vas sprečava u dojenju – i lako se može lečiti.

Kako izlečiti mastitis?

Mastitis je začepljenje ili nakupljanje mleka u dojci zbog čega ona postaje bolna na dodir i upaljena. Iako je najčešći kod dojilja, mogu ga dobiti i žene koje ne doje ali i muškarci.

Zbog čega nastaje mastitis?

Možda će biti neophodno da prilagodite tehniku dojenja, pa proverite da li beba ravnomerno sisa iz obe polovine dojke.

Često mame razviju mastitis u gornjoj polovini dojke zato što je beba u položaju u kom dobija mleko samo iz donje polovine dojke.

Kako prepoznati mastitis?

  • obično pogađa samo jednu dojku
  • bolno i otečeno mesto na dojci koje može biti crveno
  • tvrda regija
  • osećaj peckanja, posebno dok dojite
  • beli iscedak iz bradavica koji može sadržati tragove krvi.
  • visoka temperatura ili drhtavica, poput simptoma gripa.

Kako izlečiti mastitis?

Obratite se svom lekaru opšte prakse da biste saznali kako izlečiti mastitis na pravi način i da biste sprečili da se pogorša.

Odmaranje i veliki unos tečnosti pomaže u ublažavanju mastitisa, a hladan oblog će umiriti bolne i upaljene bradavice i žlezde. Pokušajte da krpu držite u zamrzivaču umesto u frižideru kako biste bili sigurni da će duže ostati hladna. Nekim mamama ibuprofen olakšava smirivanje otoka.

Iako deluje kao poslednja stvar koju želite da uradite, redovno dojenje je važan deo vašeg oporavka. Važno je da nastavite da dojite kako biste se rešili blokiranog mleka koje može dovesti čak i do infekcije.

Kada razvijete mastitis, vaše mleko može postati slanije i beba možda neće jesti tako dobro kao pre, što može dovesti do smanjenja količine mleka. Pumpa za grudi stimuliše protok mleka, tako da će izmlazanje mleka na svaka tri sata pomoći da se uravnoteži količina mleka. Otkrivamo i: Izmlazanje mleka: Kako da hranite bebu majčinim mlekom iz flašice? (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

Andrey Zhuravlev/GettyImagesPlus

još iz kategorije