deca u javnom prevozu
02.03.2023 Dete

Deca u javnom prevozu: Kako da ih zabavite?

Deca u javnom prevozu često umeju da budu nestrpljiva i nemirna. A kako je poželjno baš suprotno, kako ne bi sebe povredili, evo nekoliko ideja šta biste mogli da učinite.

Deca u javnom prevozu:  Plan je veoma važan

Kada god da idete na put sa decom, planiranje je jedan od najvažnijih faktora pripreme. Pripremite torbu sa puno zanimljivih aktivnosti kao što su omiljena igračka, blokovi, male knjige i slično.  Uverite se da dete pre samog puta u javnom prevozu bude fizički aktivno, pa će mu i odgovarati da se smiri na kratko. Vi svakako morate da se pripremite na očekivane i neočekivane situacije.

Deca u javnom prevozu: Ideje za razonodu

Evo nekoliko jednostavnih ideja koje biste mogli da pripremite pre nego što se uputite na javni prevoz. AKo je vaše dete po prirodi mirno, svakako pripremite nešto za slučaj da mu proradi uzbuđenje zbog nečega što je videlo.

Upakovani poklon

Možete upakovati nove igračke, ali i neke stare koje dete nije dugo videlo. Lagano ih zavežite i pustite dete da se zanima dok putujete. Deca vole da otpakuju stvari, pa će im ovo biti savršena zabava, a i vi ćete biti mirni.

Igre rečima

Zanimljive igre rečima poput igre „Ko sam ja?“ mogu da zabave i vas i vaše dete. Igra se sastoji od toga da vi detetu dajete opis po opis. Na primer: Ja sam voće. Ja sam žute boje. Slatkog sam ukusa.  Vaše dete treba da pogodi šta ste vi. Igra može trajati satima, ali možete pokušati i sa drugim igrama rečima za koje znate da vaše dete voli.

Stikeri

Možete da igrate sa vašim detetom igru reči „Videla sam“. Ponesite knjigu sa nalepnicama i odaberite jedan predmet i vaše dete treba da pogodi koji predmet ste videli. Ako pogodi, dobiće tu nalepnicu. Naravno igra važi i u obrnutom smeru.  Igra se igra po sličnom principu gde vi korak po korak opisujete šta ste videli, a dete treba da pronađe predmet.

Igračke za vežbanje vezivanja

Možete poneti i tablu na kojoj vašoj dete vežba vezivanje. Uglavnom to bude tabla za vežbanje vezivanja pertli, ali ako imate neku rupičastu tablu, sve što treba da ponesete je nekoliko pertli i vaše dete će se dugo zanimati.

Magnetna tabla za crtanje

Popularna igračka magnetna tabla za crtanje je idealna kada su u pitanju deca u javnom prevozu. Možete svom detetu da zadajete različite stvari za crtanje i da vaše dete bude zaintrigirano ceo put.

Časopisi za decu

Časopisi za decu su odlična stvar sa kojim ih možete držati mirnim, ali zainteresovanim za ono što čitaju. Ovi časopisi su edukativni i zabavni, retko kojem detetu neće biti zanimljivi tako da je ovov sjajan izbor.

Gledajte kroz prozor

Zajedno gledajte kroz prozor i razgovarajte o onome što vidite. Nekad ova jednostavna aktivnost može da bude dovoljna zabava za vaše dete.

Dakle, postoji niz aktivnosti koje možete da radite u javnom prevozu. Pripremite se strpljenjem i budite kreativni i vaš put će biti zabavan za oboje.
monkeybusinessimages/GettyImagesPlus

još iz kategorije