31.05.2018 Saveti

Do kog uzrasta brat i sestra mogu da se kupaju zajedno u kadi?

Dok su deca još uvek mala, zajedničko kupanje je sasvim u redu. Međutim, kada malo porastu, mnoge mame su u dilemi kada je pravo vreme za odvojeno brčkanje. Iako je na kraju dugačkog dana istovremeno kupanje dvoje mališana mnogo lakše, starijoj deci potrebna je privatnost.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Brat i sestra i kupanje u kadi

Mame sa foruma “Circle of Moms” dale su neke odgovore koji će vam možda pomoći da donesete odluku kada je pravi trenutak da vaši mališani uživaju sami u kadi…

Osluškujte želje i potrebe svoje dece
Kada je u pitanju zajedničko kupanje brata i sestre, mnoge mame slažu se sa mišljenjem Šane S.

“Mislim da bi trebalo da pratite i osluškujete želje svojih mališana. Sve dok oni uživaju u igranju u kadi, zajedničko kupanje je sasvim u redu.”

“Moj sin ima 18 meseci, a ćerkica ima 5 godina i još uvek joj se sviđa kupanje sa bratom. Sve dok je tako, ne želim da ih razdvajam”, ističe mama Sara M.

Jednom kada neko od vaše dece poželi da se osami u kupatilu, trebalo bi da to ispoštujete.

“Dok ste sa decom u kupatilu trebalo bi da obratite pažnju da li im i dalje odgovara zajedničko brčkanje. Ukoliko je i dalje sve u redu, nema potrebe da ih razdvajate”, objašnjava mama Kejsi C.

SAZNAJTE I… Kako da stvorite harmoničan odnos između brata i sestre

Postavite pravila
Mnoge mame ne mogu da budu strpljive i da sačekaju da njihovi mališani požele da budu sami u kupatilu. Jednom kada neko od brata ili sestre počne da postavlja pitanja vezana za polne organe ovog drugog, vreme je da ih razdvojite.

“Moja deca su istih godina, a različitog pola. Planiram da ih razdvojim onog momenta kada ona (ili on) počne da se pita zbog čega njen brat ne izgleda isto”, ističe mama Kendas S.

Imajte na umu da su takva pitanja sasvim normalna i da uglavnom proističu iz radoznalosti, tako da ako deci lepo objasnite da su to neke lične stvari, zajedničko kupanje je i dalje moguće.

“Moja ćerka će u aprilu da napuni ćetiri godine, a sin za nekoliko dana tri. Još uvek se kupaju zajedno, ali u našem kupatilu postoji pravilo “ruke k sebi”. Oni su svesni da su različiti i to ne predstavlja nikakav problem da i dalje uživaju u balončićima i igračkama”, kaže mama Ešli S.

Druge mame smatraju da je pravo vreme za odvojeno kupanje predškolski period.

Verujte svom instinktu
Istina je da ne postoji određeno vreme kada je najbolje prekinuti zajedničko kupanje dece. Sve, takođe, zavisi i od vas samih i od toga koliko je vama prijatno da kupate zajedno decu. Zato mnoge mame navode da treba pratiti svoje instinkte.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije