proširene vene u trudnoći
02.03.2023 Zdravlje i nega

Proširene vene u trudnoći: Simptomi i uzroci

Ako niste imali proširene vene pre trudnoće, moguće je da ih dobijete dok budete očekivali bebu. Evo zašto se javljaju proširene vene u trudnoći?

Šta su proširene vene u trudnoći?

Proširene vene u trudnoći se mogu javiti na listovima ili bedrima. To su ispupčene plave vene na nogama zbog povećanja normalnog venskog pritiska uzrokovanog pritiskom vašeg stomaka na vene u karlici.  One se mogu vremenom povećati i obično izazivaju neprijatnost poput umora u nogama, svraba, nemira i bola.

Proširene vene u trudnoći: Uzrok

Da bi krv prolazila kroz naš organizam imamo sistem arterija i vena. Arterije pumpaju krv u noge, a vene vraćaju krv nazad ka srcu. Kod proširenih vena krv je sprečena da se vrati nazad i skuplja se u male venske zaliske koji potom otiču i dobijaju plavu boju. Ljudi koji imaju proširene vene uglavnom imaju i genetsku predispoziciju za to. Međutim, trudnoća, pušenje i prekomerna težina takođe mogu doprineti proširenim venama.

Kako vaša beba raste, ona pritiska vene u karlici i ometa kretanje krvi po telu. Pored toga, hormoni trudnoće slabe tkiva u telu i vene čini rastezljivijim. Hemoroidi su vrsta proširenih vena, ali u oblasti rektuma.

Kako mogu da pomognem sebi?

Ako ste primetili proširene vene u trudnoći, najbolje je da sačekate da se porodite pre nego što počnete sa bilo kakvim  tretmanom. Kompresione čarape mogu da vam pomognu u ublažavanju bolnih simptoma, ali one mogu da budu neprijatne ako je toplo vreme. Takođe, one moraju biti prepisane od strane lekara.

  • Možete obući hulahopke ili čarape pre nego što ustanete iz kreveta jer će tako krv manje moći da se skupi u nogama.
  • Pokušajte da podignete noge kako biste pomogli da se krv vrati u svoju putanju, mada ovo pruža samo trenutno olakšanje.

Nakon porođaja, vaše vene se mogu poboljašti, ali mnogima one ostaju iste i mogu se pogoršati ako ponovo zatrudnite. Zbog toga bi najbolje bilo da pokušate da ih izlečite.

Lečenje proširenih vena

Proširene vene se uklanjaju operacijom. Cela zahvaćena vena se uklanja iz tela. Ovo je moguće jer vene obično utiču na površne vene ispod površine kože, a ne na duboke veen unutar nogu koje su mnogo važnije za vraćanje krvi u torzo. Zbog toga je moguće da preživite bez njih. Nažalost, operacija je bolna i uključuje dug period oporavka. Međutim, ovo takođe ne znači da se proširene vene ne mogu ponovo javiti.

Druga opcija, koja je ujedno i manje bolna, jeste laserski tretman. Umesto uklanjanja vene, u nju se ubacuje stakleno lasersko vlakno pomoću ultrazvučnih skenera kako bi se pronašlo problematično mesto. Toplota lasera uništava zid vene, a pošto se lokalni anestetik ubrizgava oko vene, tretman nije bolan za pacijenta. Postupak traje oko 20 minuta po nozi i oporavak traje mnogo kraće.

Kada treba da se obratim lekaru?

Ako vaša proširena vena počne da krvari, obavezno se po hitnom postupku obratite lekaru. Lezite, podignite noge kako biste smanjili protok krvi u to područje i idite u bolnicu što pre ili pozovite hitnu pomoć. Kako vena otiče, vaša koža postaje tanja, Ukoliko udarite venu ilik čak i jak stisak može dovesti do krvarenja i tada možete izgubiti dosta krvi.

Proširene vene u trudnoći svakako nisu poželjne, međutim, ako do njih i dođe ne očajavajte. Nakon porođaja možete da se pozabavite njihovim lečenjem, a za sada budite strpljivi i radujte se dolasku vašeg deteta.
ADragan/GettyImagesPlus

još iz kategorije