kako pomoći bebi sa refluksom
02.03.2023 Zdravlje bebe

Kako pomoći bebi sa refluksom

Roditelji su često zabrinuti kada primete da nešto nije u redu sa njohovim detetom. Neretko se dešava da bebe dožive problem poznat pod nazivom refluks, i to izaziva velike poteškoće prilikom hranjenja. Pročitajte više o tome kako pomoći bebi sa refluksom.

Saveti za roditelje: Kako pomoći bebi sa refluksom

Šta je zapravo refluks?

Refluks je poremećaj prilikom kog mleko izlazi iz želuca u jednjak, a zatim izlazi na usta. Neke bebe doživljavaju takozvani tihi refluks – uz koji nema povraćanja, međutim, za bebu je vrlo neprijatan jer mleko ipak odlazi u jednjak. Refluks je vrlo čest kada su u pitanju bebe mlađe od jedne godine jer njihovi mišići u stomaku nisu potpunosti razvijeni. Njihova ishrana je tečna, a osim toga, provode mnogo vremena ležeći. Zbog toga se refluks mnogo češće javlja kod beba nego kod odraslih ljudi.

Kako da znate da vaša beba ima problem sa refluksom?

Ukoliko se pitate da li vaša beba ima refluks, morate prvo znati koji su simptomi ovog problema. Neki su vrlo očigledni, poput povraćanja, nelagodnosti i savijanja leđa u toku hranjenja. Međutim, ima i onih simptoma koje je malo teže uočiti i povezati sa ovim problemom. Na primer, uznemirenost u toku čitavog dana. Osim toga, bebe sa refluksom ne leže ravno, često se bude noću i ispuštaju čudne zvukove. Najčešći simptom je zapravo veoma loš san.

Kada se rešavaju problemi sa spavanjem kod beba, često se poboljšavaju i simptomi refluksa. Odvajanje spavanja i hrane i smanjivanje noćnog hranjenja je jedan od načina da se ovaj problem umiri. Pored toga, držanje bebe u uspravnom položaju ublažava osećaj neprijatnosti.Simptomi refluksa uglavnom počinju pre osme nedelje i uglavnom se smanjuju kako beba raste. Najveći broj beba preboli ovaj problem do prve godine.

Ako se pitate kako pomoći bebi sa refluksom, znajte da postoji više načina za to.

Pre svega, potrudite se da smanjite noćna hranjenja kako biste što pre uspeli da odvojite spavanje i hranu. Odvajanje spavanja od hrane je jako bitno jer položaj spavanja može samo pogoršati problem izlivanja mleka u jednjak. Preko noći beba treba da se odmara, a ne da se muči sa varenjem mleka. Kada je bebin stomak pun, tada joj je teško da se udobno namesti i dobro spava.

Tokom dana je potrebno da držite bebu što više u uspravnom položaju nakon što ste je nahranili. Podizanje uzglavlja ili naslanjanje bebe na jastuk može pomoći u ublažavanju simtoma.

Ako beba i pored svih navedenih koraka i dalje ima problem, bilo bi dobro da eliminišete proteine kravljeg mleka iz bebine ishrane. Ukoliko dojite, pokušajte da regulišete svoju ishranu, a ukoliko ne, probajte da promenite formulu dohrane.

Nekim bebama je potrebna medicinska pomoć i budite svesni da postoji mnogo vrsta terapije koji joj mogu pomoći. Zbog toga je možda bolje da zatražite stručnu pomoć što pre, jer lekar može pomoći bebi u mnogo kraćem roku, a tako ćete najpre eliminisati bebinu neprijatnost.

Pokazalo se da češće problem sa refluksom imaju bebe koje su prevremeno rođene ili koje su na rođenju imale neobično malu težinu. Osim toga, ukoliko beba ima bilo kakvo mišićno oštećenje, postoji mogućnost da će se pojaviti problem sa refluksom.

Budite hrabri i strpljivi, ovaj problem je rešiv. Obratite se lekaru za sva pitanja koja imate jer vam on može najbrže i najlakše uskočiti u pomoć.
Jovana Jevtić

CokaPoka/GettyImagesPlus

još iz kategorije