Sve veći broj nedonoščadi uspeva da preživi bez smetnji u razvoju

Studija koju je Duke Health sproveo nad 4.274 dece rođene između 22 i 24 nedelje trudnoće, a objavljena u časopisu “New England Journal” pokazala je da se – u poređenju s decom koja su rođena pre petnaestak godina – povećao postotak bez umerenih ili teških kašnjenja u razvoju. Ovaj napredak pripisuje se boljoj medicinskoj nezi.

Blizu 30 odsto dece rođene između 2000. i 2003. godine je preživelo, a ta stopa je povećana na 36 odsto kada je reč o bebama rođenim od 2008. do 2011. godine. Procenat preživelih koji nisu imali neurološke smetnje povećan je sa 16 na 20 odsto. Najbolje rezultate imaju bebe rođene u 23. i 24. sedmici.

Profesor Noel Jung ističe da su rezultati istraživanja ohrabrujući. “Vidimo znakove poboljšanja. Međutim, moramo pratiti ukupan broj jer je i dalje veliki postotak nedonoščadi rođene u ovoj fazi koja ne mogu da prežive. Ona koja su preživela bez značajnih oštećenja sve do druge godine su izložena riziku od brojih drugih zdravstvenih problema.”

Profesor Majkl Koten izjavio je da su uslovi u neonatalnim jedinicama intenzivne nege znatno poboljšani. “Fokusirali smo se na prevenciju infekcija i radili na podsticanju majki da doje, a to je takođe povezano s boljim rezultatima.”

Smatra se da većem broju preživelih bez zaostalosti u razvoju doprinosi i upotreba steroida koji pomažu u razvoju deteta u materici.

Bebama rođenim u terminu smatraju se one koje su na svet došle između 37. i 40. sedmice.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije