19.06.2014 Trudnoća

Aromaterapija u trudnoći: Prirodno je najbolje!

Hormonski disbalans tokom trudnoće odražava se i na koži. Naše tržište nudi široku lepezu preparata za negu kože te su buduće mame konstantno u dilemi šta izabrati…

aromaterapija

Svetski trendovi u prvi plan stavljaju prirodne preparate, kako za lečenje tako i za negu kože. Smanjuje se upotreba sintetskih i polusintetskih supstanci (parafin, vazelin, veštačke boje i mirisi….), jer sve češće uzrokuju alergijske reakcije na koži. O ovome naročito treba voditi računa tokom trudnoće i nakon porođaja, kada je koža osetljivija usled uticaja hormona.

Drugi razlog za upotrebu prirodnih preparata (ulja, kremova, masti) jeste njihovo prodiranje u dublje slojeve kože, koju na taj način hrane i neguju, povećavajući joj pritom tonus i elastičnost. Preparati koji sadrže veštačke podloge zapušavaju pore i maste kožu, ne dozvoljavajući aktivnim supstancama da prodru u njene dublje slojeve.

Ispitivanja poslednjih godina pokazala su da kombinovana primena različitih prirodnih supstanci, tj. prirodnih ulja (maslinovo, bademovo, jojobino) i voskova (kakao puter i ši puter), biljnih ekstrakata (neven, kamilica, aloja) i etarskih ulja (tzv. aromaterapija) daju najbolje rezultate. S obzirom na to da etarska ulja pomažu u tretiranju raznih kožnih oboljenja, kao posebna diciplina razvila se aromadermologija, koja se zasniva na primeni aromaterapije u lečenju i nezi različitih stanja kože.

Stop strijama!

Većina promena koje na koži nastaju tokom trudnoće spontano nestaju nakon porođaja. Nažalost, strije ostaju, ali se mogu znatno ublažiti.

Strije nastaju usled pucanja vezivnog tkiva dermisa u toku rastezanja kože stomaka za vreme 2. i 3. tromesečja trudnoće, kada materica brzo raste. Kada je u pitanju nega kože u cilju prevencije strija, posebno se preporučuje kombinacija aromaterapijskih kremova i etarskih ulja mandarine i lavande, koji sadrže ši puter, maslinovo ulje, kolagen i vitamin E.

Klinički je dokazano da ovakva kombinacija u 39% slučajeva smanjuje pojavu strija, a prirodne supstance neguju i vlaže kožu i sprečavaju karakterističan svrab stomaka.

Međutim ukoliko je već došlo do pojave strija, važna je adekvatna nega u cilju ublažavanja vizuelnih efekata. Takođe, istegnutoj koži nakon porođaja potrebno je vratiti tonus i elastičnost i dati joj energiju preparatima za učvršćivanje kože.

Oprez s preparatima!

U trudnoći je koža osetljivija i brojna etarska ulja mogu proći placentnu barijeru. Zato etarska ulja treba koristiti isključivo pod stručnim nadzorom. Zbog jakog mirisa, koji može izazvati mučninu i povraćanje, kao i drugih neželjenih efekata ako se predoziraju, za trudnice se preporučuje polovina srednje koncentracije datog ulja.

Ne postoji tačna lista zabranjenih etarskih ulja u trudnoći, ali iz pomenutih razloga treba izbegavati ulja bosiljka, kedra, cimeta, žalfije, kleke, majorana i timijana. Prva četiri meseca treba izbegavati etarsko ulje ruže, kedra, anisa i ruzmarina. Međutim, postoje ulja koja su veoma blagotvorna u toku trudnoće (mandarina, pomorandža, petit grain, geranijum, lavanda, kamilica, ilon-ilon itd.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije