aleksandar tehnika trudničke tegobe
26.11.2021 Trudnoća

Rešite se bola u leđima i gorušice, upoznajte Aleksandar tehniku

Kratka šetnja nakon ručka – ili u neko drugo doba dana – sjajan je način da se oslobodite gorušice i bolova u leđima, a ako uz to primenite Aleksandar tehniku, za veoma kratko vreme oslobodićete se ovih trudničkih tegoba. 

Šta je Aleksandar tehnika?

Poenta primene Aleksandar tehnike, koju je osmislila britanska doktorka Brita Forstorm, jeste poboljšanje držanja tela i motorike, tako da telo efikasnije koristi mišiće. A to je veoma korisno kada nosite dodatnu težinu. Veći stepen ravnoteže, veći stepen slobode pokreta i osećaj da ste lakši, svakako će vam pomoći da izbegnete tipične trudničke tegobe, kao što su bolovi u leđima, zadihanost, proširene vene i gorušica.

Pre nego što izađete iz stana, i krenete u šetnju, stanite ispred ogledala i procenite držanje tela. Premda će vam se činiti da ste stabilniji sa razmaknutim stopalima, mnogo je bolje da stopala budu postavljena u direktno ispod zglobova kukova. Tako ćete lakše hodati, mišići nogu će biti opušteniji i manje ćete se zamarati. Ne obazirite se na to što će vam ova pozicija na početku biti čudna, jer potrebno malo napora da razbijate staru naviku.

Sa uvećanjem stomaka, težina tela se premešta u prednji deo tela. Da bi se kompenzovale ove promene, mnoge trudnice izbacuju kukove napred, a ramena povijaju unazad. Ovaj položaj zapravo nepotrebno opterećuje telo, pa ga korigujte tako što ćete ispraviti leđa, a težinu prebacite na pete. Da ste u pravilnom položaju znaćete ukoliko pritisak osećate u petama, a ne u prednjem delu stopala. Da biste sprečili povijanje leđa, dok hodate zamišljajte da okrećete pedale na biciklu pri svakom koraku. Ljudi obično prave velike korake i hodaju potpuno ispravljenih nogu, što znači da ne savijaju kolena na pravilan način. Umesto toga, fokusirajte se na svaki korak i trudite se pokrećete noge na isti način kao kada vozite bicikl. Uskoro će to postati vaša navika.

Bol u  leđima kod trudnica

Bol u leđima je veoma česta pojava u trudnoći, a posledica je istezanja ligamenata u prvom tromesečju i dodatne težine koju vaše telo nosi u zadnjem tromesečju trudnoće. Uvećanje kilograma vrši pritisak na kukove i posledično ograničava pokretljivost nogu. Težina tela se premešta sa jedne na drugu stranu, pa trudnice to kompenzuju specifičnim hodom, zbog kojeg mišići i ligamenti donjeg dela leđa trpe dodatno opterećenje. Da biste umanjili pritisak na ovaj deo tela, isprobajte jednostavnu vežbu dok hodate. Obratite pažnju na položaj stopala na tlu i istegnite vrat naviše vrat, čime ćete ispraviti i leđa. Dok koračate, zamislite da nemate glavu i kičmu, već samo ruke i noge. Sa ovom mišlju, primetićete da prirodno počinjete da hodate sporije i tromije, kao da nemate energije – i taj osećaj vam se sigurno neće dopasti! Potom zamislite da u vašem telu postoji samo kičma i glava. Prirodno ćete podići glavu, neznatno je nagnuti napred, i ispravićete kičmu, a hod u takvom stanju će postati lagan i nećete osećati težinu tela. Kada vaš hod opet oteža, ponovite vežbu.

Oslobodite se gorušice

Ovo je još jedna tipična tegoba u trudnoći, koja nastaje kao posledica delovanja hormona i pritiska ploda na želudac. Istezanje tela tokom šetnje obezbedićete više prostora za digestivni sistem, a time će se poboljšati i njegova funkcija. Ipak, važno je da tokom hodanja držite podignutu glavu i ispravljena leđa, jer bi pognut položaj mogao da pogorša tegobe koje uzrokuje gorušica.

 

 
Moja beba magazin br 39

gpointstudio/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije