Treći trimestar trudnoće

Treći trimestar: Vodič za preživljavanje

Ušli ste u treći trimestar? Čestitamo! Mnogi ovo razdoblje nazivaju najuzbudljivijim delom trudnoće, ali i ono ima svoje izazovne trenutke.

Treći trimestar: Kako olakšati tegobe?

1. Gorušica

Uh… To strašno žarenje u grudima koje udari baš kad spustite glavu na jastuk. Gorušica je jedan od vernih  pratilaca trudnoće i mogla bi se pojaviti upravo sada.

 • Spas se krije u manjim obrocima (to će ujedno sprečiti nadimanje).
 • Noću spavajte s dodatnim jastukom tako da vam glava bude podignuta.
 • Vodite dnevnik ishrane kako biste saznali koja je hrana okidač za gorušicu. Izbegavajte je koliko god je to moguće. Najčešće su to čokolada (nažalost), začinjena hrana  i kafa.

2. Nemirne noge

Ovo može biti baš nezgodno. Neprijatan osećaj u nogama može totalno poremetiti san. Šta pomaže:

 • Masirajte noge pre spavanja.
 • Pitajte lekara koji gel za noge (za ublažavanje grčeva) je bezbedan za trudnice i redovno ga koristite.
 • Izbegavajte kofein (uključujući i čokoladu) posle ručka.
 • Šetajte bar pola sata dnevno ili radite neke lagane vežbe koje iziskuju pomeranje nogu.

3. Treći trimestar: Nesanica i umor

„Spavati? Šta je san?’ možda je ono o čemu upravo sada počinjete da razmišljate. Stomak koji je sve veći i veći, bol u karlici, košmarni snovi, anksioznost, potreba da piškite više puta tokom noći… ova lista se nastavlja. Da, spavanje u ovom trenutku je borba i ne, verovatno neće, uskoro biti bolje, ali možete preduzeti neke korake kako biste poboljšali kvalitet  sna. Za početak, nabavite jastuk za trudnice. Tako ćete olakšati teret leđima, pružiti podršku stomaku i učiniti spavnje udobnijim. Nakon što ste se istuširali, zamolite partnera da vam lagano izmasira vrat i leđa. To će vas opustiti i lakše ćete utonuti u san. I izbegavajte kofein i šećer u popodnevnim i večernjim satima.

4. Strije i svrab kože

Treće trimestar „krase“ i strije. Najbolji pokazatelj da li ćete ih dobiti jeste  ako su ih u trudnoći dobili vaša mama, baka ili tetka, jer na njih u velikoj meri utiče genetika, kao i tip kože. Dobra hidratacija i nega su ključne za prevenciju strija. Na tržištu postoji mnogo preparata za negu kože u trudnoći, jedan će vam sigurno odgovarati. Važno je da ga nanosite redovno. Održavanje hidratacije kože može pomoći kod još jedne uobičajene tegobe oja se javlja u trećem trimestru – svraba koji je posledica rastezanja kože. Međutim, ako u bilo kom trenutku koža počne preterano da svrbi, odmah se obratite lekaru jer to može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema.

5. Bol u karlici i leđima

Bol u donjem delu leđa i karlici su uobičajeni u trećem trimestru zbog sve veće težine stomaka, popuštanja ligamenata u pripremi za porođaj i slabljenja mišića. Šta učiniti:
 • Pronađite zdravu ravnotežu između odmora i laganog vežbanja. Mnogo će značiti pola sata lagane šetnje dnevno.
 • Izbegavajte da mirujete duže vreme. Ustanite i malo se prodrmajte na svakih sat vremena (naročito ako sedite za kancelarijskim stolom).
 • Ako radite za stolom, nabavite oslonac za noge i naslon za leđa da biste zadržali dobro držanje.
 • Nemojte sedeti prekrštenih nogu.
 • Spavajte sa jastukom između kolena kako biste zadržali karlicu u normalnom položaju dok spavate.
 • Obucite se ili skinite (uključujući skidanje cipela) sedeći. Izbegavajte svaki pokret koji podrazumeva stajanje na jednoj nozi ili stavljanje najvećeg dela svoje težine na jednu nogu.
 • Izbegavajte podizanje teškog tereta i koristite ranac umesto tašne.fizkes/gettyimages.co.uk

još iz kategorije