Tablete za spavanje u trudnoći
29.04.2023 Ishrana trudnica

Tablete za spavanje u trudnoći: Da li su opasne za moju bebu?

Ukoliko se mučite sa nesanicom i imate lak san, možda vam na pamet padaju sedativi kao rešenje. Ali da li su tablete za spavanje u trudnoći bezbedne?

Otkrivamo vam sve o uzimanju sedativa dok ste u drugom stanju.

Tablete za spavanje u trudnoći: Da li su opasne za moju bebu?

Pre svega, lekari ne preporučuju uzimanje tablete za spavanje u trudnoći. Poznato je da neki sedativi u trudnoći koji zvanično nisu bezbedni, dok kod drugih ne postoji tačna informacija.

S druge strane, nekoliko lekova za spavanje bez recepta smatra bezbednim tokom trudnoće. Ipak, neophodno je da se prethodno posavetujete sa svojim ginekologom i lekarom. Iako su bezbedni, neka kombinacija lekova ili veća doza od preporučene mogu uticati na vašu bebu. Zato uvek razgovarajte sa doktorom pre nego što uzmete bilo koji lek ili suplement tokom trudnoće.

Studije su pokazale da benzodiazepini, vrsta pilule za spavanje, mogu povećati rizik od prevremenog porođaja i niske porođajne težine. Istraživanja su takođe podigla mogućnost da upotreba ovih lekova tokom trudnoće može izazvati probleme sa disanjem kod novorođenčadi. Može vam pomoći i ovo: Kafa u trudnoći: Koliko kafe smem da popijem? (mojabeba.rs)

Prirodne tablete za spavanje u trudnoći

Iako mogu izgledati bezazlenije i bezopasnije od lekova na recept, biljni i hormonski lekovi za spavanje, čajevi i slično, uključujući melatonin, nisu bezbedni tokom trudnoće. Pošto ne postoje zvanična istraživanja o efektima melatonina na trudnice, lekari preporučuju da ga izbegavate. Isto važi i za biljne čajeve jer, bez obzira što su prirodni, mogu imati neželjene efekte na vas i vašu bebu.

Ako stalno imate problema sa spavanjem tokom trudnoće, pitajte ginekologa za savet šta je u potpunosti bezbedno. Lečenje vaše nesanice takođe može da smanji rizik od postporođajne depresije – zato je važno da o tome obavestite svog lekara. Pročitajte i ovo: Đumbir u trudnoći: Da li je bezbedan? (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

fizkes/GettyImagesPlus

još iz kategorije