gestacijski dijabetes, šećer u trudnoći

Gestacijski dijabetes: koju hranu da jedete, a koju da izbegavate

Saznali ste da patite od šećerne bolesti u trudnoći i – plašite se komplikacija? Nema razloga za paniku, jer ovaj gestacijski dijabetes može se držati pod kontrolom

Šta je gestacijski dijabetes?

Ovaj privremeni oblik šećerne bolesti nastaje u slučajevima kad organizam trudnice nije u stanju da proizvede i iskoristi insulin koji mu je potreban. Gestacijski dijabetes može uticati na to da beba bude prekrupna, što dalje ponekad izaziva komplikacije u trudnoći, prevremeni porođaj, probleme s disajnim organima i suviše nizak nivo šećera kod novorođenčeta.

Treba znati…

Gestacijski dijabetes izlaže i majku i bebu riziku od pojave dijabetesa tipa 2 posle porođaja. Istraživanja pokazuju da čak 60% žena koje su u trudnoći imale gestacijski dijabetes – dobije dijabetes tipa 2 pet do deset godina posle porođaja. (Saznajte i: Pravila ishrane za žene koje pate od trudničkog dijabetesa)

Povećan rizik za gestacijski dijabetes imaju žene koje su bile gojazne pre trudnoće, kao i one što imaju predijabetes ili visok krvni pritisak. U ovu grupu takođe spadaju pripadnice lepšeg pola koje imaju genetske predispozicije za dijabetes tipa 2, ali i sindrom policističnih jajnika.

Šta vam najviše šteti?

Danas se većina ljudi hrani glukozom, to jest koristi ugljene hidrate kao primarni izvor energije. Problem s ovakvom ishranom jeste povišen nivo šećera u krvi, povećana rezistentnost na insulin i nemogućnost organizma da iskoristi i sagori telesne masti. To ujedno objašnjava vezu između gojaznosti i dijabetesa, kao i zašto je važno ne ugojiti se previše u samoj trudnoći. Veoma je bitno da vodite računa o hrani koju koristite kao gorivo za organizam i bebin razvoj. (Pročitajte i: Pržena hrana udvostručuje rizik od dijabetesa u trudnoći)

Hrana koju treba da izbegavate ako imate gestacijski dijabetes

*Rafinisani šećeri, poput čokolada i slatkiša. Ove namirnice veoma brzo podižu nivo šećera u krvi.

*Svi sokovi s dodatkom šećera. Kad pijete zaslađena pića, šećeri odlaze direktno u krvotok, a ne odigrava se proces varenja, u kojem bi se ti šećeri razložili, što je uobičajeno kad jedete celo voće. Čak i kad pijete sveže ceđene sokove, ili one napravljene u sokovniku, pazite da odnos povrća i voća uvek bude 2:1, kako biste umanjili količinu fruktoze koja direktno prodire u krvotok.

*Transmasti – nalaze se u brzoj hrani, margarinu i bilo kojoj masnoći koja je veštačkim putem pretvorena u čvrst oblik. Koristite kokosovo ulje, ulje semenki grožđa ili puter.

*Prerađevine, to jest namirnice s aditivima i konzervansima koje imaju neobično dug rok upotrebe. Njih svakako izbegavajte, bilo da ste trudni ili ne. Umesto njih, jedite svežu hranu koja ne može dugo stajati u frižideru.

Hrana koju treba da jedete ako imate gestacijski dijabetes

*Zdrave masti, koje se postepeno i efikasno koriste kao energija. Tako pomažu da se nivo šećera u krvi održava stabilnim, što ih čini boljim izvorom goriva za organizam od ugljenih hidrata.

*Proteini sadržani u nemasnom mesu (piletina, ćuretina riba). Ovakva ishrana podstičete promenu glukogeneze u organizmu, pa se telo navikava da crpi energiju iz proteina i zdravih masti, a ne iz ugljenih hidrata.

*Šareno i raznovrsno povrće. Bogato je vitaminima, mineralima, vodom, dijetalnim vlaknima, fitohemikalijama i antioksidansima, to jest svim onim što je neophodno za zdravu ishranu. Zbog niske kalorijske vrednosti i malog udela ugljenih hidrata, povrće je uvek dobar izbor za sve žene kojima preti opasnost od gestacijskog dijabetesa.

*Hrana bogata vlaknima. Ishrana zasnovana na namirnicama bogatim vlaknima dokazano poboljšava glikemiju i osetljivost na insulin, a ujedno pozitivno utiče na lučenje leptina (hormona koji signalizira glad). U namirnice bogate dijetalnim vlaknima spadaju čija semenke, karfiol, brokoli, prokelj, korenasto povrće, artičoke i sveže mlevene semenke lana.

*Voće, koje je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima. Za bolji glikemijski balans, treba ga jesti u kombinaciji s orašastim plodovima ili puterom od badema, lešnika, oraha… Uzimajte plodove s nižim glikemijskim indeksom, ipak – budite oprezni s količinama.

Korisni dodaci ishrani

*Probiotski suplementi i hrana bogata probioticima, poput kombuhe, rasola, kefira ili kimčija, doprineće zdravoj crevnoj flori, što je preduslov za dobru apsorpciju nutritijenata koje unosimo u organizam hranom. Creva su takođe stožer imunosistema, pa je zato važno da mikrobiom bude sačinjen više od dobrih bakterija nego od onih loših.

*Magnezijum je još jedan važan element, posebno za buduće mame. Njegov nedostatak povećava rizik od rezistentnosti na insulin, jer ovaj mineral igra važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata i glukoze. Zato je važno da obogatite ishranu namirnicama koje sadrže magnezijum u velikoj količini, a to su prvenstveno bademi i indijski orah, kao i tamnozeleno lisnato povrće (spanać i kelj). Magnezijum možete uzimati i u vidu suplementa, kako biste bili sigurni da ste podmirili dnevne potrebe. Istraživanja pokazuju da se doze od 300 mg do 365 mg magnezijuma dnevno znatno povećavaju osetljivost na insulin.
još iz kategorije