27.11.2016 Kutak za mame

Dojenje smanjuje rizik od retinopatije kod prevremeno rođenih beba

Majčino mleko ima važnu ulogu u zaštiti prevremeno rođenih beba od prematurne retinopatije, objavio je međunarodni tim stručnjaka.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Retinopatija nedonoščadi uzrokuje abnormalni rast krvnih sudova u oku, koje imaju tendenciju da krvare, što dovodi do stvaranja ruptura na mrežnjači. Budući da nam mrežnjača omogućava stvaranje slike, retinopatija može dovesti i do potpunog gunitka vida, a najnoviji podaci pokazuju i da je ova bolest postala vodeći uzrok slepila kod dece.

Prerano rođena deca koja su bila isključivo dojena imaju 75% manji rizik za nastanak retinopatije, objavio je međunarodni tim stručnjaka. Smatra se da su za navedeno dejstvo majčinog mleka na smanjivanje rizika od retinopatije nedonoščadi odgovorni antioksidansi koji se nalaze u mleku.

Retinopatija nedonoščadi se javlju kod 59 odsto prevremeno rođenih beba, tačnije kod dece koja su rođena između 22 i 28 nedelje trudnoće. Takođe, ona se javlja kod 50 odsto nedonoščadi čija je telesna težina manja od 1.000 grama.

U istraživanju, koje su radili stručnjaci iz Velike Britanije, Kine i Kanade, korišćeni su podaci prikupljeni od oko 2200 prerano rođene dece.

Pročitajte i… Šta se dogodi kada prestanete sa dojenjem?
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije