31.05.2024 Dojenje

Vodič za dojenje: Bolne bradavice

 

Zaista ne morate da trpite tegobe zbog osetljivih i bolnih bradavica u periodu dojenja…

Nesumnjivo, dojenje je jedinstveno iskustvo, koje pruža snažan osećaj povezanosti i bliskosti s detetom. Međutim, zbog osetljivosti bradavica, za mnoge majke to ume da bude i veoma bolno iskustvo. No, zaista ne morate da prihvatite ovu pojavu kao neminovnost. Pre svega, proverite u kojem se položaju nalazi beba tokom dojenja. Ukoliko nepravilna pozicija nije razlog za osetljivost bradavica, onda primenite neke od metoda za ublažavanje tegoba, koje preporučuju stručnjaci.

Da li ste tek počeli da dojite?

Naglašena osetljivost bradavica je tipična pojava u prvih nekoliko dana od početka dojenja. Ponekad je ova pojava posledica jednostavne činjenice: bradavica je velika, pa bebina mala ustašca još uvek ne mogu na adekvatan način da je obuhvate. Naravno, taj problem se rešava čim beba malo poraste, obično nakon desetak dana. No, neugodan osećaj u bradavicama u ovom slučaju nije toliko izražen i traje samo prvih nekoliko sekundi nakon što je beba uhvatila ustima bradavicu i počela da sisa, a potom nestaje.

Važan savet: Ako primetite da vaša beba nije u stanju da donjom usnom zahvati veliki deo areole, olakšajte joj tako što ćete stisnuti dojku kako biste dobili što klinastiji oblik. Vodite računa o tome da oblik vaše dojke bude u ravni s linijom bebinih usana. To znači da ćete (kada bebu postavljate u položaj za dojenje preko svog krila) kažiprst i palac staviti u V-oblik. Ova dva prsta moraju stajati s leve i desne strane bradavice (poput brojeva 3 i 9 na časovniku), i to tako da budu što dalje od bebinih usta, kako ne biste ometali proces sisanja. Pazite da vam palac i kažiprst ne formiraju oblik slova C (pozicije brojeva 12 i 6 na časovniku), jer će vam tada oblik dojke biti pod pravim uglom u odnosu na bebinu liniju usana, pa će dete teško obuhvatiti dojku na pravi način.

Da li se na početku dojenja javlja osećaj „bockanja iglicama”?

Što brže privučete bebu sebi, i položite je na dojku, time će osećaj bockanja nestati. Ako se ovaj postupak dugo traje, onda će beba naglo uvući bradavicu u usta, što stvara osećaj bockanja. Dakle, kada beba širom otvori usta, brzo iskoristite taj trenutak i privucite je na bradavicu i pritom je blago pritisnite u gornjem delu leđa.

Osećaj utrnutosti pretvara se u bol?

Ako tokom dojenja osećate urnutost bradavice, to znači da beba dobro sisa. No, ako se ovaj osećaj pretvara u bol, to bi moglo da znači da bebina usta još uvek nisu dovoljno velika da obuhvate areolu za bezbolno dojenje. Budući da beba raste, ovo će biti sve manji problem. U međuvremenu, isprobajte da dojite sa štitnikom za bradavice (silikonske bradavice).

Osećate da beba grize?

To znači da se bradavica ne nalazi dovoljno duboko u bebinim ustima. Poverite da li je bebina donja usna dovoljno pritisnuta nadole, i ako nije, promenite detetov položaj. To će pomoći da beba prebaci jezik preko desni, a vama će to ublažiti neugodan osećaj u bradavici.

Osećate bol na početku dojenja i on se pojačava?

To znači da postoje oštećenja od zaostalog mleka od prethodnih dojenja. Da biste utvrdili da li dojenje uzrokuje nova oštećenja, proverite oblik bradavice, kada bebu skinete s dojke. Ako je ona u obliku borovnice, onda nisu nastala nova oštećenja. No, ako bradavica izgleda kao vrh tek upotrebljenog novog ruža, onda vam je potrebna pomoć da korigujete način dojenja. U međuvremenu, fokusirajte se na pravilan dotok mleka, uz često izmlazanje (pumpicom), u dinamici prema kojoj biste inače dojili, a bebu dojite svakih nekoliko dana.

Dojenje je bolno na početku i tokom celog postupka dojenja?

To obično znači da su vaše bradavice već oštećene i da svakim novim dojenjem pogoršavate situaciju. Zatražite stručnu pomoć i zalečite bradavice.

Osećate bol tokom i nakon dojenja?

Ovo može da bude posledica oštećenja bradavica, ali ako nema vidljivih znakova na njima, onda je možda u pitanju kandidijaza, ili spazam krvnih sudova (sužavanje). Obratite se patronažnoj sestri, ili lekaru, za adekvatnu pomoć.

Proverite bebine obraze

Umesto da se nameštate tako da vam bradavica „sedne” tačno u centar bebinih usta, trudite se da beba zahvati što veći deo areole s donje strane (ispod bradavice), kako bi joj bradavica dospela što dublje u usta. Tako ćete sprečiti ragade (povrede usled nepravilnog dojenja) i olakšati bebi sisanje. Obavezno proverite da li oba bebina obraza naležu na dojku, i to sa iste razdaljine, jer je to potvrda da je bradavica dobro smeštena u ustima.

Fotografija: NiDerLander/ iStock / Getty Images Plus via Gettyimages
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije