nadolaženje mleka
06.03.2023 Dojenje

Kada počinje nadolaženje mleka i da li ga imate dovoljno?

Bez brige, nadolaženje mleka zavisi od mame do mame. Dojke proizvode mleko prema bebinim potrebama i neće ostati gladna. Pročitajte kada to možete očekivati.

Iako biste verovatno mogli da brinete o jednoj stvari manje pre dolaska bebe, vredi istražiti dojenje i zalihe mleka pre nego što se porodite kako biste bili spremni. Možda će vama i vašoj bebi biti potrebno vremena da odmorite, zato ne bi bilo loše da znate unapred kada vam majčino mleko nadolazi i kako da ga podstaknete da bi ga bilo još više.

Kada počinje nadolaženje mleka?

Prema lekarima, nadolaženje mleka počinje 2-3 dana nakon porođaja.

Kada se beba rodi, vaše grudi počinju da proizvode mleko koje se zove kolostrum ili prvo mleko. Veoma je male zapremine (prvo dojenje može biti samo 5ml – jedna kašičica) i polako se povećava tokom prvih nekoliko dana. Zatim se količina dramtično povećava i to nazivamo „nadolaženje mleka“.

Prosečna zapremina kolostruma je 2-10 mL po dojenju u prva 24 sata, a onda 30-60 mL po dojenju do kraja trećeg dana nakon porođaja.

Kako se mleko menja u prvih nekoliko dana nakon rođenja?

Kolostrum ili prvo mleko je gusto lepljivo žućkasto mleko veoma male zapremine koje je bogato proteinima i antitelima. Takođe ima blagi laksativni efekat, pa pomaže bebi da lakše kaki.

Između drugog i petog dana života vaše bebe, vaše mleko će početi da se menja od gustog kolostruma u belo zrelo mleko ređe teksture. Zrelo mleko je znatno razblaženije, pa deluje ređe ili vodenastije. Sadrži više šećera i masti od kolostruma. Nutritivno je savršeno da zadovolji potrebe vaše bebe u razvoju jer se njima prilagođava.

Nadolaženje mleka: Koji su prvi znaci?

Verovatno ćete primetiti neke promene u osećaju u grudima kada mleko počne da nadolazi:

  • grudi obično postaju otečene i osetljive na dodir
  • obično se povećavaju prilično dramatično u periodu od nekoliko sati
  • možete primetiti kapanje mleka
  • dojka će biti mekša nakon dojenja, ali se brzo puni

Kako podstaći nadolaženje mleka?

Lagano izmlazanje kolostruma na kraju trudnoće će stimulisati dojke i podstaći proizvodnju veće količine kolostruma. To znači da možete da se nežno izmlazate nekoliko puta dnevno u nedeljama koje prethode porođaju, a zatim sakupljate i zamrzavate kolostrum.

Možete razgovarati sa svojim ginekologom o tome od otprilike 36. nedelje trudnoće. Često dojenje u prvih nekoliko dana nakon porođaja dodatno će stimulisati dojku i podstaći nadolaženje mleka.

Zapamtite da su sve majke različite i dok neke mogu početi da proizvode zrelo mleko drugi dan nakon rođenja, dok druge mame tek oko petog dana, pa pokušajte da ne brinete previše o tome. Najbolje je da nastavite da hranite bebu kako biste podstakli nadolaženje mleka. Otkrijte ovo: Položaji za dojenje: 5 najprijatnijih poza za mamu i bebu (mojabeba.rs)

 
Miljana Momirović

Zurijeta/GettyImagesPlus

još iz kategorije