Položaji za dojenje
24.02.2023 Dojenje

Položaji za dojenje: 5 najprijatnijih poza za mamu i bebu

Postoje brojni položaji za dojenje koje možete isprobati sve dok ne pronađete onaj koji najviše odgovara i vama i vašoj bebi.

S obzirom da dojite nekoliko puta dnevno, biće vam od velike pomoći da shvatite koja poza vam je najprijatnija. Otkrivamo vam 5 najboljih.

Položaji za dojenje: 5 najprijatnijih poza za mamu i bebu

„Ragbi“ položaj za dojenje nakon carskog reza

Ovaj položaj za dojenje je jedan od boljih ukoliko ste imali carski rez zbog toga što težina bebe ne opterećuje stomak u toj meri. Takođe je dobra poza ukoliko imate blizance.

Zamislite da držite ragbi loptu i postavite telo svoje bebe ispod ruke dojke iz koje je hranite. Možete koristiti jastuk da biste još više olakšali sebi. Poduprite bebinu glavu otvorenim dlanom i okrenute je prema sebi.

Položaji za dojenje: ležeća poza ako mamu bole leđa

Dojenje u opuštenom ležećem položaju podstiče vašu bebu da koristi svoje čula jer se podstiče da sama pronađe dojku. Na ovaj način se olakšava oslobađanje vezivnog hormona oksitocina.

Zavalite se u udobnu stolicu, ali nemojte ležati potpuno horizontalno. Držite bebu blizu, njen stomačić postavite na vaš i neka joj glava bude blizu vaših grudi.

Položaji za dojenje ako se beba često zagrcne

Ovo je jedan od najboljih položaja za početak dojenja i ukoliko ste primetili da se vaša beba ponekad zagrcne tokom dojenja.

Sedite uspravno u udobnu stolicu, postavite bebu tako da bude naslonjena preko vašeg tela i da njen stomak dodiruje vaš. Zatim držite njihovo telo nasuprot grudi sa koje ćete se hraniti, podupirući njihovu glavu, a zatim usmeravajte njihova usta do svojih grudi.

Poza za dojenje za umornu mamu i bebu

Ležeći položaj za dojenje preporučuje se ako imate pospanu bebu, umorni ste ili bolesni, imali ste carski rez ili imate velike grudi.

Lezite na krevet ili na pod sa jastukom ispod glave. Polegnite bebu pored sebe na bok okrenutu prema vama – njena glava treba da bude okrenuta prema vašim grudima i pridržavajte ih rukom na leđima.

Klasična poza za dojenje

Ovaj položaj sličaj je pozi koja je najbolja u slučaju kada se beba zagrcne, ali treba da vašu bebu postavite horizontalno.

Sedite uspravno u udobnu stolicu, uverite se da je glava vaše bebe u ravni sa ostatkom njenog tela i usmeravajte njena usta prema vašim grudima. Možete ih je postaviti na jastuk kako bi joj bilo još prijatnije. Pročitajte i ovo: 10 načina na koje tate mogu da pomognu prilikom dojenja (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

Valeriia Sivakova/GettyImagesPlus

još iz kategorije