dojenje tokom leta
03.06.2022 Dojenje

Dojenje tokom leta – 8 važnih saveta!

Dojenje tokom leta može da bude prilično zahtevno iskustvo. Užasno je toplo i više vam ne prija kontakt koža na kožu, beba je razdražljiva zbog toplote, nema volju za jelom… Sve ovo jesu veliki problemi, ali rešivi. Naši saveti pomoći će vam da pregurate leto i nastavite da dojite svoje čedo.

Dojenje tokom leta je izuzetno važno, jer bebe lako dehidriraju i vaš je zadatak da joj  obezbedite dovoljno tečnosti. Isto se odnosi i na mališane do pet godina, jer većina njih i dalje ne ume da prepozna žeđ i na vreme traži dragocenu tečnost. Zato – budite pažljivi!

Kako da znam da li je dete pilo dovoljno?

Najbolja provera da li beba uzima dovoljno mleka jeste da pratite koliko često mokri i koliko često menjate pelenu zbog toga. U proseku, trebalo bi da bude pet mokrih pelena u 24 sata. Osim toga, bebe koje sisaju, a još nisu prešle na kašice, imaju ređu stolicu. Obratite pažnju na znake dehidratacije, a pre svega na urin tamne boje, ili čvrstu stolicu. Češće dojenje je način da prevaziđete blagu dehidrataciju. No, ako se beba ne oseća dobro, ili odbija da sisa, obratite se lekaru.

Vaše mleko je dovoljno

Vrlo dobro znate da je majčino mleko idealan izvor svih potrebnih materija za vašu bebu. Štaviše, njegov sastav se savršeno adaptira tokom letnjih meseci. Tačnije, tokom leta, pojačava se dotok krvi u dojke, a mlečne žlezde se u izvesnom smislu ponašaju kao znojne žlezde. To znači da ekstrapriliv krvi stimuliše mlečne žlezde da proizvode više mleka s većim sadržajem vode. (Pročitajte i: Da li beba treba da pije vodu?)

Dakle, tokom leta ne morate da dajete bebi dodatnu vodu. Ako je vaša beba mlađa od šest meseci, ta dodatna voda zapravo može da poremeti ravnotežu elektrolita (soli) u njenom organizmu. Beba će verovatno pokazivati potrebu za češćim, a kraćim, podojima tokom leta, jer će na ovaj način gasiti žeđ. Zato pustite da beba sisa kad god pokaže želju i ne obazirite se na uobičajenu dinamiku dojenja iz hladnijih perioda u godini.

Pijte dosta vode pre svakog podoja

Osim što treba da vodite računa o optimmalnoj hidrataciji bebe, podjednako je važno da i vi uzimate dovoljno tečnosti tokom letnjih meseci

*Držite flašice s vodom na više mesta u kući, što će vam biti dobar podsetnik da popijete koji gutljaj.

*Tokom velikih vrućina, beba će uzimati kroz mleko više vode od vas, pa ćete češće osećati žeđ. Steknite naviku da popijete čašu vode pri svakom dojenju i popijte ekstralitar vode dnevno tokom letnjih meseci dojenja (3 l umesto uobičajene 2 l).

*Ako vam je potreban podsetnik da često uzumate vodu tokom dana, onda osmislite neku vrstu podsetnika, uključujući alarm na telefonu. Novopečene majke su obično vrlo zauzete potrebama bebe i zaboravljaju da zadovolje svoje potrebe, ili posežu za napicima koji su im pri ruci, kao što je kafa. Međutim, takvi napici, zbog kofeinskog sadržaja, dopinose bržoj dehidrataciji. Optimalna hidriranost organizma majke je zaista jako važna, jer uslovljava i nesmetanu produkciju mleka.

*Ukoliko  vam je dosadio ukus obične vode, izaberite neku ukusniju alternativu, kao što je kokosova voda – bogata je kalijumom, koji pomaže regulaciju nivoa telesne tečnosti. Takođe, postoje i vode obogaćene cinkom, magnezijumom i kalcijumom, što su vrlo važni elektroliti, koji će osigurati dobru hidrataciju i nadokanaditi izgubljenu so i minerale kroz znojenje.

*Ako vam je jako teško da pijete toliko vode, uzimajte komadiće rashlađene lubenice koja sadrži 92% vode. Lubenica je takođe dobar izvor elektrolita, kao što su kalijum i vitamini A, C i B6.

Koristite pamučnu tkaninu

Postavite između sebe i bebe pamučnu tkaninu da biste izbegli prenos toplote sa tela na telo. Svedite kontakt kože tokom dojenja, tako što će beba dodirivati samo licem vašu dojku. Radi dodatnog rashladnog efekta, možete tkaninu poprskati vodom. (Pročitajte i: 6 najboljih položaja za dojenje)

Zamrznite flašu s vodom

Zamrznite bocu s običnom vodom, a onda je stavite u torbu s opremom za bebu. Umotajte je u tkanine/peškire koje koristite za dojenje, kako biste ih rashladili. Tako ćete moći da se rashladite i vi i beba tokom dojenja, a i rashlađena voda će dobrodoći kada ožednite.

Pravite česte pauze (tokom vožnje automobilom)

Duži boravci napolju i duge vožnje automobilom, tokom letnjih meseci, obično znače  i odstupanje od ritma života u kućnim uslovima. Tokom putovanja automobilom, bebe će i duže spavati (zbog uspavljujućeg efekta kretanja) i zato će verovatno preskočiti podoj u određeno vreme. Takođe, imajte na umu da klima-uređaj u automobilu efikasnije rashlađuje prednji deo, što znači da bebi na zadnjem sedištu i dalje može biti toplo. Ako krećete na duži put po toplom vremenu, pravite češće pauze i budite bebu da bi sisala. Generalno pravilo je da pauza treba da bude na svaka dva sata.

Opuštajuće iskustvo

Tokom vrelih letnjih dana, kad god je to moguće, dojite bebu u ležećem položaju, jer će vam tako biti manje toplo, a i opustićete se. Takođe, pokušajte da dojite bebu dok ste u rashlađujućoj kupci – samo vodite računa o tome da dojke budu iznad nivoa vode i da voda ne dopire u bebin nosić. Na dno kade stavite silikonsku prostirku, koja će sprečiti da se okliznete tokom dojenja, kao i pri ulasku i izlasku iz kade.

Isprobajte ragbi tehniku

Pokušajte da dojite bebu u tipičnom „ragbi hvatanju lopte”, jer to limitira kontakt vašeg i bebinog tela. Zbog većeg stepena oslonca, postavite ruku ispod bebine glave i ramena, dok joj nožice slobodno padaju iza vaših leđa. (Proverite i: Saveti pedijatra: olakšajte dojenje)

Spakujte tanku maramu/ešarpu

Svaka žena ima pravo da doji na javnom mestu, ali i da se pritom oseća prijatno i opušteno. Ako osećate nelagodu na pomisao da ćete bebu morati da dojite u parku ili u prepunom kafiću, postoje brojni načini da sebi olakšate.

*Bodi potkošulje olakšaće vam dojenje na javnom mestu, pa ih nabavite nekoliko. Nosite ih ispod majice ili bluze, koju ćete prilikom dojenja samo zadići, a stomak će vam ostati prekriven. Ako nosite košulju, ispod nje možete obući i dve bodi potkošulje, tako da jednu zadignete a drugu spustite, s otkopčanom košuljom. Jednu od njih možete nositi i tako da su joj leđa napred, kako biste lakše pristupili dojkama.

*Ukoliko je napolju previše toplo da biste se slojevito obukli, možda će vam biti neprijatnije da se izlažete pogledima drugih tokom dojenja u javnosti. Zato pre izlaska iz kuće stavite u torbu maramu od tankog prozračnog materijala. Kada dojite, prebacite je preko ramena.

Koristite tupfere

Ponekad se desi da iz dojke iz koje ne dojite tokom hranjenja iscuri malo mleka. Da biste izbegli potrebu za presvlačenjem na javnom mestu, najbolje je da u torbici nosite tupfere za grudi i da, neposredno pre bebinog obroka, stavite jedan na dojku kojom ne dojite.

I leti negujte bradavice

Kada počnete da dojite bebu, vaše bradavice će verovatno biti preosetljive jer još nisu naviknute na novu ulogu, pa se na njima mogu pojaviti ranice (ragade). Ovo se dešava ne samo zbog početne preosetljivosti već i zbog nepravilnog položaja bebe tokom podoja, pa vodite računa o tome da beba zahvati ustima ne samo bradavicu već i što veći deo areole (tamnog dela kože oko nje). Veoma je važno i da bradavice što više budu na vazduhu i da ih što češće mažete lanolinom, prirodnim preparatom koji pomaže da ragade zacele. Izbegavajte tesne grudnjake. Nemojte upotrebljavati sapun, tinkture ili vlažne maramice, čak i ako vam bradavice nisu bolne. Za održavanje higijene dovoljna je samo voda.
Halfpoint/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije