20.05.2022 Dojenje

Saveti pedijatra: olakšajte dojenje

Ključni period za uspostavljanje uspešnog dojenja nisu prva dva dana u porodilištu, već prva dva meseca po porođaju, kada se učestalim i pravilnim podojima obezbeđuje kontinuitet u proizvodnji mleka. Princip je jednostavan što češće beba bude sisala, dojka će više mleka proizvoditi.

Prva dva do tri meseca je upravo period kad majke odustaju od dojenja, zbog prepunjenih dojki, bolnih podoja, ragada, mastitisa, ali i iscrpljenosti. Ukoliko uz to dobiju informaciju da je beba slabije napredovala (što u najvećem broju slučajeva bude zbog nepravilnog hvata bebe za dojku, a ne usled nedostatka mleka), vrlo brzo kao terapiju dobijaju dohranu adaptiranim mlekom. Dr Nataša Jovanović, DokTok lekar savetuje čitaoce „Moje bebe“ kako da prevaziđu sve probleme u prvim danima dojenja. 

Korisni saveti za dojilje

Najkorisniji saveti za majke su da detetu ponudi dojku kada primeti prve znake gladi. Ne čekajte da počne da plače ili da prođe „famoznih tri sata”, nego čim primetite da mljacka, dodiruje ručicama usta, kada krene da se oglašava, kada vam deluje da želi da se uzme u naručje. Na prvi znak uznemirenosti, ponudite dojku. (Pročitajte i: Dojenje – bilo kad i bilo gde)

Dete koje vrišti neće imati strpljenja da sačeka „da mleko nadođe“ – to su onih desetak sekundi od kako ga stavite na bradavicu dok mleko ne krene da izlazi u mlazu. Ukoliko hvata dojku u plaču, nagutaće se vazduha halapljivim sisanjem i imaće više problema s grčevima. Morate je prvo smiriti nošenjem, a dojku ukoliko je prepunjena prvo izmasirati.

Ne merite podoj minutima, dozvolite da dete odluči kad je sito i samo pusti dojku. Ali ukoliko je „nemirno“ na dojci pred kraj podoja, nezadovoljno posle podoja, mokri manje od šest dobro natopljenih pelena dnevno, ima oskudnije ili manje od tri stolice za 24 sata to je znak da mu je potrebno još mleka. Izmlazajte obe dojke nakon podoja, pa mu ga ponudite na kašičicu, samo ukoliko nema više mleka, tek tad dajte dohranu.

Čak i ako izmlazanjem iz dojke posle podoja ne izlazi mleko, nastavite izmlazanje „na prazno“ još desetak minuta po dojci (to radite svakodnevno nakon podoja), jer je ta stimulacija dojke podsticaj za stvaranje veće količine mleka u narednim danima.

Šta znači dojenje na zahtev?

Dojite bebu na njen zahtev. Majčino mleko se svari za 90 minuta (ne zato što je „slabo“, već zato što je po sastavu lagano za varenje), tako da je dojenje na sat ili dva potpuno normalna pojava. Veličina želuca bebe stare nekoliko nedelja je kao manje jaje, zato je bolje češće pomalo hraniti, jer preobilni obrok će bljucnuti.

Ne preskačite podoje da bi se dojke napunile mlekom, to vodi u smanjenje proizvodnje mleka. Idealno je da su dojke uvek mekane  to je znak da ste uspostavili ravnotežu između vaše proizvodnje i bebine potražnje. Bebi je potrebno oko 150 ml/kg mleka za 24 h. U prvom mesecu će napredovati za oko 25 g dnevno, zatim za oko 15 g dnevno, ali znajte da bebe ne napreduju isto svaki dan i ne rastu linearno, već u skokovima, kada, zbog skoka u rastu, traže da sisaju i na pola sata. (Pročitajte i: Dojenje ne utiče na opuštenost grudi)

Proverite da li beba dobro hvata dojku. Nije dobro ako je samo bradavica u ustima, tako nastaju ragade. Pravilno dojenje je kad je beba uhvatila ustima i tamni kolut oko bradavice (areolu). Tek kad dete potpuno isprazni prvu ponuđenu dojku, ponudite drugu, da bi dobilo i kalorijski jače takozvano zadnje mleko.

Kako da jedem dok dojim?

Ako bi savet o ishrani dojilja trebalo sročiti u jednu rečenicu, onda je to – izbegavajte industrijski prerađenu hranu, od instant obroka u kesici i konzervi, suhomesnatih prerađevina, slanih i slatkih grickalica, gaziranih i veštačkih sokova. Nemojte unapred isključiti iz svog jelovnika: mahunarke, iz straha od nadimanja i grčeva, mleko, bobičasto i koštunjavo voće zbog alergija, ribu zbog žive. Nisu naučno potvrđene ni pretpostavke da grašak, pasulj, boranija izazivaju grčeve kod beba.

Različita su iskustva majki. Ukoliko primetite da vašoj bebi neka hrana ne odgovara, tek je tad isključite. U suprotnom, jelovnik će vam biti jednoličan i nutritivno siromašan. Jedite integralne žitarice, mleko i mlečne proizvode (umereno – ukoliko dete nema smetnje u vidu osipa i proliva nakon vaše konzumacije mleka), ribu, jaja, dinstano i kuvano meso, dosta povrća i voća.

To, naravno, ne znači da treba da jedete za dvoje. Preporučeni suplement je grčko seme, ali je iskustvo pokazalo da na povećanje mleka najviše utiče majčin odmor i opuštanje, češće dojenje i izmlazanje nakon podoja. Ako pušite, neka to bude odmah nakon dojenja, da bi se do sledećeg podoja smanjila koncentracija nikotina u plazmi, i uzmite neki suplement sa jodom. Ukoliko ćete popiti alkohol, neka to bude posle podoja, i to do jedne ili dve čaše, jer je količina alkohola u vašoj krvi jednaka onoj u mleku.

Ukoliko je potrebno da pijete lekove zbog nekog medicinskog problema, i njih uzimajte odmah posle podoja. Birajte one koji se slabo izlučuju u mleko, npr. za bol i povišenu temperaturu uzimajte ibuprofen ili paracetamol, za alergiju cetirizin, desloratadin, penicilinski i cefalosporinski antibiotici su lekovi izbora za infekcije. Izbegavajte dekongestivne kapi za nos i lekove za prehladu, jer mogu da smanje produkciju mleka. Ukoliko ste dobili lek, a niste sigurni smete li da ga koristite dok dojite, proverite to u „Nacionalnim smernicama za primenu lekova u periodu dojenja“, koje postoje i u onlajn verziji. Majka koja ima blažu Covid infekciju treba da nastavi da doji, antitela koja stvara prolaze kroz mleko i štite bebu.
još iz kategorije