Mala škola dojenja

Dojenje zahteva upornost i ponekad i na desetine pokušaja, ali ne smete dozvoliti da vas to obeshrabri, jer su njegove blagodeti za bebu (i majku) nemerljive. Evo nekoliko praktičnih saveta

Podoj traje koliko beba želi

Ranije se preporučivalo da se podoj ograniči – po pet minuta na svakoj dojci – da bradavice ne bi postale osetljive i bolne. Međutim, bolne bradavice nemaju nikakve veze s trajanjem podoja, već su posledica nepravilnog položaja deteta na dojci. Većini beba potrebno je od 10 do 45 minuta za svaki podoj, ali to je individualno. Podoji mogu različito trajati i kod istog dojenčeta, jer ni naš obrok ne traje uvek isto. Vrlo je važno da bebu pustite da sama odredi koliko će dugo sisati. Pravilan položaj je onaj u kome vas dojenje ne boli, gde bebac posle nekog vremena počinje da u pravilnim razmacima pomera vilicu te možete videti i čuti gutanje. Novorođenče satima može biti na dojci, ali ako je u nepravilnom položaju – neće dobijati dovoljno mleka.

Negujte svoje bradavice

Kada počnete da dojite bebu, vaše bradavice će verovatno biti preosetljive jer još nisu naviknute na novu ulogu, pa se na njima mogu pojaviti ranice (ragade). Ovo se dešava ne samo zbog početne preosetljivosti već i zbog nepravilnog položaja bebe tokom podoja, pa vodite računa o tome da beba zahvati ustima ne samo bradavicu već i što veći deo areole (tamnog dela kože oko bradavice). Veoma je važno i da bradavice što više budu na vazduhu i da ih što češće mažete lanolinom, prirodnim preparatom koji pomaže da ragade zacele. Izbegavajte tesne grudnjake. Nemojte upotrebljavati sapun, tinkture ili vlažne maramice, čak i ako vam bradavice nisu bolne. Za održavanje higijene dovoljna je samo voda.

Opuštanje pomaže

Probajte da se opustite pre svakog podoja, zatvorite oči i nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite. Refleks otpuštanja mleka je najefikasniji kad ste opuštene i odmorne, pa će tada i svi hormoni koji učestvuju u dojenju raditi svoj posao kako treba. Takođe, maženje s bebom i dodir vaše i bebine kože pomaže da mleko lakše izlazi iz grudi. Korisno je da pre svakog podoja popijete po čašu vode, a i da spremite flašicu vode i imate je pri ruci ukoliko ste same, jer ćete tokom podoja sigurno ožedneti! Može se reći da, pored bogate i raznovrsne ishrane, na količinu mleka utiče i to koliko spavate i odmarate se, pa koristite svaku priliku da dremnete i tokom dana!

Neka vam bude udobno

Kao što smo napomenuli, dok je beba baš mala, dosta vremena ćete posvetiti dojenju, pa ne bi bilo loše da nabavite jastuk za dojenje, kako biste izbegle naprezanje u vratu, leđima i ramenima. Ovaj jastuk vam pomaže da beba bude na odgovarajućoj visini, tj. u visini vaših grudi. Možete da koristite i jastuk za trudnice, koji ćete namestiti tako da i vama i bebi bude udobno. Dok se još ne uhodate da bebu držite u naručju dok je dojite, najbolje je da je dojite dok ležite na boku. Ako beba sisa desnu dojku, vi ležite na desnom boku, a beba na levom i obrnuto potrebno je samo da iza bebinih leđa stavite jastuče kako se ne bi okretala. Ovaj položaj pomaže i vama da se odmorite i opustite.

Ne ustručavajte se da zamolite za pomoć

Može se desiti da dojenje lako savladate i uživate u njemu od samog početka. Češći slučaj jeste da ćete imati makar neki problem, jer dojenje, bar u početku, nije lako. Stoga, ne treba da se ustručavate da potražite pomoć. Bez obzira na to što ste se o svemu informisale dok je beba bila još u stomaku, ne možete znati kako će vam ići dok ne probate. Važno je da se dojenje uspostavi dok ste još u porodilištu, pa zamolite sestre da vam pomognu. Kasnije će vam pomagati patronažna sestra koja će vas posećivati kod kuće, po izlasku iz porodilišta. Većina žena može uspešno da doji svoju decu, pa vredi da se potrudite jer „dojenje često ide iz glave”. Kada se uhodate, biće to najjednostavniji, ujedno i najlepši, posao na svetu!

5 saveta za ublažavanje grčeva

1. Stručnjaci preporučuju da prekinete podoj na polovini i da „naterate” bebu da se podrigne i izbaci sav zarobljeni vazduh iz želučića. Isto to ponovite i na kraju podoja.

2. Bebama koje imaju digestivne kolike prija da se hrane po ustaljenom šablonu – na tri do četiri sata. To ne znači da se striktno morate držati rasporeda, ali će biti od velike pomoći ako svojoj bebi date dovoljno vremena između dva obroka, kako bi se mleko svarilo.

3. Neki roditelji tvrde da su uspeli da prekinu napad grčeva praveći određenu vrstu buke. Primera radi, neki su uključivali fen, drugi usisivač, dok su treći putem YouTubea bebi puštali zvuke morskih talasa. „Bela buka” ne pomaže uvek, ali vas i ne košta ništa da je isprobate.

4. Od velike pomoći mogu biti i preparati koji sadrži visoko aktivni enzim laktazu, a namenjeni su ublažavanju tegoba u bebinom stomačiću.

5. Blaga masaža odličan je način da pomognete bebi da se oslobodi „zarobljenog” vazduha u stomačiću. Utrljajte malo maslinovog ulja između prstiju i, nežnim pokretima vrhovima dva prsta (i to u smeru kazaljke na satu), masirajte bebin stomačić od pupka ka spolja.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije