27.07.2020 Treći trimestar

Grčevi u nogama? Sprečeni!

5 KORISNIH SAVETA

Istežite mišiće

Izbegavajte duže sedenje, jer neaktivnost može da bude okidač pojave grčeva i simptoma sindroma nemirnih nogu. Trudite se da što više budete u pokretu tokom dana. Blago istezanje mišića listova će ublažiti tenziju koja je posledica bolnih spazama u nogama. Stanite naspram zida (licem okrenuti ka njemu), razmaknite noge u širini kukova, ispružite ruke ispred tela i nagnite se napred da biste dodirnuli zid. Oslonite se celom težinom tela na ruke i osetite istezanje duž zadnjeg dela listova. Zadržite se u ovom položaju pet sekundi.

Stavite jastuk ispod stopala

Dok spavate, neka vam stopala budu na jastuku. Na ovaj način sprečićete držanje nogu u položajima u kojima se skupljaju mišići listova, što može da uslovi pojavu bolnih grčeva tokom noći.

Nežni pokreti mogu da donesu trenutno olakšanje simptoma. Zamolite partnera da vam masira noge dovoljno dugo da biste mirno utonuli u san.

Vežbajte pre spavanja

Svaki novi dan pravi je izazov za vaše noge, jer se telesna težina neprestano uvećava, naročito u drugom i trećem tromesečju trudnoće. S obzirom na to da bolni grčevi mogu da budu posledica slabosti mišića, nekoliko jednostavnih vežbi pre odlaska na spavanje sprečiće priliv laktične kiseline, koja može da bude dodatni faktor za pojavu grčeva. Sedite na ivicu kreveta, ispravite noge i postavite pete na pod. Savijte nožne zglobove, prvo ispružite prste napred, a potom nagore. Uradite to 30 puta. Nakon toga, pravite kružne pokrete stopalima (iz skočnih zglobova). Ponovite to osam puta, u oba smera.

Ustanite!

Grčevi se najčešće javljaju u stanju mirovanja. Naročito je neugodno ukoliko se dese u snu. Kada osetite grč, ustanite iz kreveta i nastojte da ispravite nogu, pa oslonite stopalo celom površinom na tvrdu podlogu. To je najbrži način da relaksirate mišiće.

Takođe, možete da izvodite ovu jednostavnu vežbu: zgrčite sve mišiće što okružuju deo noge koji se nevoljno trza na deset sekundi, a onda ih opustite na 20 sekundi. Ponovite vežbu pet puta dok sporo dišete.

Jedite avokado

Grčevi u listovima mogu da budu posledica dehidratacije, zbog čega je veoma važno da u organizam unosite dovoljno vode. Još jedan faktor koji može da doprinese pojavi bolnih grčeva jeste promena nivoa minerala u organizmu, a naročito deficit kalijuma i magnezijuma. Budući da beba prva uzima ono što joj je neophodno iz vaše ishrane, morate se postarati da dovoljno ostane i za vas! U avokadu se nalaze velike količine kalijuma i magnezijuma, a utvrđeno je i da ova namirnica ublažava upalne procese. Stoga, redovno jedite ukusni namaz pripremljen od avokada, limuna i belog luka, na tostu naravno.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije