prvi bebini pokreti, beba u stomaku

7 pitanja koja vam je neprijatno DA POSTAVITE SVOM GINEKOLOGU

Foto: Vasyl Dolmatov/iStock / Getty Images Plus/via Getty Images

Zanima vas da li je normalno da trudnice nekontrolisano ispuštaju gasove, mokre, da vagina iz meseca u mesec menja izgled, da li treba da budete obazriviji u seksu? Donosimo vam odgovore na sva škakljiva pitanja

Tokom trudnoće, u telu se dešavaju promene kojih se mnoge žene stide i o kojima ne žele da pričaju ni sa kime, pa ni sa svojim ginekologom. A koje ih, s druge strane, brinu. Takođe, javljaju se razne nedoumice vezane za seks, ali i pripremu genitalija za porođaj, koje su, isto tako, prema mišljenju brojnih žena, previše lične da bi se delile s drugima. Zato smo postavili sva ta škakljiva pitanja našoj stručnoj saradnici dr Jeleni Meandžiji. I evo kako je ona odgovorila na njih…

Zašto nekontrolisano ispuštam gasove?

Zbog povećane koncentracije progesterona u krvi, hormona koji opušta mišiće, u trudnoći se usporava rad gastrointestinalnog trakta i dolazi do nakupljanja veće količine gasova u crevima. Osim toga, u poslednjem trimestru, kad višestruko uvećana materica počne da pritiska creva, dodatno se nakupljaju gasovi u njima. A što je veća količina gasova u crevima, teže je kontrolisati njihovo oslobađanje. Što će reći – ova pojava nije neuobičajena i neočekivana kod trudnica, naprotiv. Ali dobra vest je da se može ublažiti. Ako vam problem s pojačanim gasovima stvara nelagodnost u društvu i otežava svakodnevno funkcionisanje, pokušajte da ga rešite tako što ćete redukovati ishranu. Za početak, smanjite konzumaciju namirnica za koje se zna da nadimaju, pre svega mlečnih proizvoda i sirovog skrobnog povrća. Drugo, svaki zalogaj temeljno sažvaćite. Kad se hrana dobro mehanički usitni (zubima), manja je verovatnoća da će tokom procesa varenja doći do oslobađanja prevelike količine gasova. I treće, trudite se da ne gutate previše vazduha dok jedete, pijete i pričate, tako što ćete sve to raditi sporije.

Ponekad se pomokrim kad se zasmejem. Da li se to dešava još nekome?

Kao problem s gasovima, i nekontrolisano mokrenje čest je pratilac trudnoće. A javlja se jer plod pritiska karlično dno, između ostalog i bešiku, onemogućavajući njeno potpuno pražnjenje. Pošto je stalno pod pritiskom i ispunjena urinom, mišići bešike s vremenom, kako plod raste, slabe, što za posledicu lako može ostaviti nemogućnost kontrolisanja urina. I to u određenim situacijama – prilikom smejanja, kijanja, kašljanja, podizanja tereta… Ostali pridruženi faktori koji doprinose mokraćnoj inkotinenciji jesu hormonske promene – usled pojačanog lučenja progestorena i estrogena, svi mišići, uključujući i one koji drže bešiku, prirodno slabe, zbog čega ovaj problem postaje izraženiji. Da biste zaustavili ili bar ublažili problem nevoljnog mokrenja, svakodnevno radite Kegelove vežbe, koje jačaju mišiće bešike, doprinoseći boljoj kontroli urina.

Savet: Ako uz nevoljno mokrenje osetite peckanje, primetite promenu u boji i/ili mirisu urina, javite se izabranom lekaru kako bi proverio da li ste dobili cistitis – upalu mokraćne bešike. Ovaj zdravstveni problem neretko pogađa trudnice, zbog zadržavanja urina u bešici, a zahteva blagovremeno započinjanje odgovarajuće antibiotske terapije.

Zašto su mi usmine promenile boju i izgled?

Normalno je da tokom trudnoće usmine poprime plavu ili tamnoljubičastu boju, da oteknu, čak i da budu vidljive vene u ovoj regiji. Osim toga, uobičajeno je da otekne cela unutrašnjost vagine, pogotovo klitoris, da se ona rastegne i postane znatno veća, što se lako može osetiti pod rukom. Sve to posledica je pojačanog protoka krvi kroz karličnu regiju i lučenja hormona relaksina, a proći će u prvih nekoliko nedelja posle porođaja. Zato ne brinite zbog ovih promena, i izgled usmina i veličina vagine vratiće vam se u prvobitno stanje bez problema.

Treba li da se zabrinem jer imam izmenjen miris “tamo dole”?

Osim izgleda, i miris genitalnog područja menja se u trudnoći. Razlog je jednostavan – usled stalnih hormonskih fluktuacija, pre svega visokog nivoa estrogena u krvi, menjaju se pH vrednost vagine, te sastav i karakteristike sekreta. Ako vam sekret nije prebojen, mlečne konzistencije, penušav, obilan i neprijatnog mirisa i ukoliko nemate neprijatnosti poput peckanja i svraba, ne morate brinuti zbog toga što vam genitalno područje ima promenjen miris. Ali ukoliko ste, uz promenu mirisa, primetili i bilo koji od navedenih simptoma, javite se svom ginekologu, koji će vas pregledati i ustanoviti da li je došlo možda do razvoja neke infekcije. Sve trudnice moraju biti pojačano oprezne po ovom pitanju, jer je vagina posebno pogodno tlo za razvoj gljivičnih i bakterijskih infekcija tokom trudnoće.

Je li loš znak ako kolostrum počne da curi već u trudnoći?

Produkcija mleka počinje polovinom trudnoće, a lučenje prvog mleka (kolostruma) obično se javlja u poslednjem trimestru. Većina trudnica curenje kolostruma primeti u osmom ili devetom mesecu, i to tokom seksa ili maženja s partnerom, što nije slučajnost – na stvaranje i lučenje majčinog mleka utiče oksitocin, hormon ljubavi i sreće. Tako da curenje mleka u trudnoći ne treba da vam bude ni najmanji razlog za brigu. Naprotiv. Ovu pojavu treba da shvatite kao potvrdu da vam se telo priprema za dolazak bebe na svet i da je najnormalnije prihvatite, bez pokušavanja da zaustavite ovaj prirodni proces. Jedino što bi bilo dobro da preduzmete jeste da stavite blaznice preko bradavica, da biste sprečili pojavu fleka na garderobi.

Sme li partner da ejakulira u mene?

Najbezbednije je izbegavati ejakulaciju u vaginu tokom trudnoće. Čak i ako vaša trudnoća predstavlja školski primer, i ako je s vama i bebom sve u redu, nije preporučljivo da partner ejakulira u vas, pogotovo ne u poslednjem trimestru. Naime, sperma sadrži prostaglandin, materiju koja može da izazove kontrakcije i pokrene porođaj pre vremena. Osim toga, ako partner ima bakterije i/ili gljivice u uretri, a ne zna za to (što nije retkost), i metod prekinutog snošaja mogao bi dovesti do razvoja urogenitalne infekcije kod vas. Jer nekorišćenje kondoma ostavlja otvoren put mikrobima, a ejakuliranje bi nesumnjivo rezultovalo prenosom infekcije. Zato izbegavajte da partner ejakulira u vas dok se ne porodite, i ne samo to – koristite kondom za vreme seksa, s ciljem da se što bolje zaštite od infekcija. Takođe, jedino ako nadležni ginekolog oceni da je trudnoća rizična i da je bolje suzdržavati se od odnosa do porođaja, treba apstinirati.

Moram li da uklonim dlačice s intimne regije pre porođaja?

Ustaljena je praksa da se u skopu pripreme pred sam porođaj, koju obavlja akušerska sestra, uklone dlačice iz intimne regije. Možete se i sami pripremiti pre odlaska u porodilište depiliranjem intimne regije, ali važno je da se vaša kozmetičarka pridržava potrebnih higijenskih mera, kako ne bi došlo do pojave infekcije. Brijanje se ne preporučuje jer postoji opasnost od povrede spoljnih genitalija trudnice.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije