7 faktora koji otkrivaju da li ste spremni za dete

Kada bismo mogli da izaberemo trenutak za dolazak deteta na svet, sigurno bismo poželeli da tada baš sve u našem životu bude savršeno. Naravno, to je za većinu parova nemoguće jer život uvek sa sobom donosi nepredviđene situacije. Međutim, to ne znači da ne možete da planirate prinovu. Stručnjaci kažu da cilj ne mora biti savršen trenutak, nego onaj najpovoljniji za vas i vašeg partnera.

Prilikom planiranja trudnoće morate obratiti pažnju na sledećih 7 faktora:

1. Plodnost
Uzmite u obzir svoje trenutno zdravstveno stanje, sve potencijalne zdravstvene probleme, pogotovo one koji mogu uticati na vaš reproduktivni sitstem tj. plodnost. Ako vas medicinski karton već upućuje na to da biste mogli da imate problem sa začećem, posetite svog ginekologa i s njim razgovarate o trudnoći koju planirate.

2. Karijera
Možete li sebi u ovom trenutku priuštiti izostanak s posla i porodiljsko bolovanje? Ako ne možete, a želite dete, postoji li mogućnost da posao obavljate od kuće?

3. Finansije
Da li ste finansijski spremni za sve troškove koje novi član porodice donosi sa sobom?

4. Emocionalno zdravlje
Jeste li emotivno i psihički spremni za dete? Dete je velika odgovornost s kojom se mnogi teško nose. Ako imate sumnje i ne osećate uzbuđenje prilikom same pomisli o roditeljstvu, preispitajte svoju spremnost.

5. Motivacija
Sanjate li već dugo o detetu ili mislite da ga morate roditi zato što vam svi govore da je “krajnje” vreme za bebu? Je li vaša želja zaista vaša ili plod stalnih nagovora porodice ili partnera?

6. Odnos s partnerom
Jeste li zadovoljni svojom vezom? Mislite li da će vaš partner biti dobar roditelj ili sumnjate u njegovu posvećenost detetu? Da li je vaša veza dovoljno jaka i spremna za ovu veliku doživotnu avanturu?

7. Zajednička želja za detetom
Želite li oboje dete? Slažete li se oko toga kada biste želeli da ga imate ili je to čest povod za rasprave?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije