hemoroidi u trudnoći
04.04.2022 Trudnoća

Hemoroidi u trudnoći: ublažite simptome

Hemoroidi su proširene vene u rektumu koje se javljaju kod više od polovine trudnica zbog uvećanja materice i povećanog dotoka krvi u karličnu oblast. Hemoroidi u trudnoći najčešće se pojavljuju posle 25. gestacijske nedelje.

Zašto nastaju hemoroidi u trudnoći?

Trudnoću često prati i zatvor (opstipacija) što može da pogorša pojavu hemoroida. Ovaj problem može da se javi i posle porođaja, kada nastanu kao posledica snažnih napona. Iako je njihova pojava uglavnom bezopasna za zdravlje, veoma su neprijatni. Uzrokuju brojne smetnje, kao što su svrab, nelagoda, pa i bol pri sedenju, pražnjenju creva, ležanju na leđima, a ponekad i pri kretanju.

Kako da sprečim hemoroide u trudnoći?

Najbolja prevencija, ali i lek za hemoroide, jeste svakodnevno pražnjenje creva, zbog čega treba da pijete dosta vode i da uvećate unos biljnih vlakana. (Pročitajte i: Šta izaziva zatvor u trudnoći i kako ga izlečiti?!)

Dalje, budite u pokretu. Izbegavajte dugo sedenje i stajanje. Kad morate duže da sedite, činite to na okruglom jastuku s udubljenjem u sredini, uz koji se ublažava pritisak na rektalnu regiju i hemoroide. Na svakih sat vremena mirovanja, brzo pešačite oko pet minuta.

Svakodnevno radite Kegelove vežbe, koje ne predstavljaju samo sjajnu pripremu za porođaj, po čemu su najviše poznate, već i poboljšavaju cirkulaciju vaginalne i rektalne regije, doprinoseći suzbijanju hemoroida.

Praktikujte spavanje na boku, a ne na leđima, i to na levom boku, što se inače preporučuje nakon prvog tromesečja. Tako ćete, takođe, smanjiti pritisak na problematičnu oblast. (Pročitajte i: Hemoroidi tokom trudnoće)

Nakon pražnjenja creva, odmah se istuširajte mlakom vodom ili se obrišite višeslojnim toaletnim papirom nakvašenim toplom vodom, kako biste smanjili pogoršanje simptoma posle upotrebe toaleta, što se često dešava.

Pažljivo birajte preparate

Kad vam se tegobe aktiviraju, probajte obloge od leda i preparat koja ublažava hemoroidalne tegobe. Samo se prethodno konsultujte sa svojim lekarom oko izbora. Najbolje je da on preporuči preparat, čija je primena dokazano bezbedna tokom trudnoće i dojenja.
MykolaSosiukin/GettyImagesPlus

još iz kategorije