suve oči u trudnoći
07.03.2022 Korisni saveti

Brza rešenja za trudničke tegobe: Suve oči

Iako (možda!) imate još dosta vremena do porođaja, ceo organizam, pa tako i oči, podložni su delovanju hormona, koji diktiraju različite i fizičke i emotivne promene. Zbog izmenjenog hormonskog statusa, a naročito porasta nivoa estrogena, moguća je pojava suvih očiju u trudnoći.

Brza rešenja za suve oči u trudnoći

Trudnice koje rade pred ekranom

Ako dnevno provodite mnogo vremena čitajući, radeći za kompjuterom ili gledajući televiziju, priuštite očima malo odmora. Sve ove aktivnosti zamaraju očne mišiće, pa bi bilo dobro da svakih 30 minuta odvojite pogled od ekrana ili papira i makar na minut zagledate se kroz prozor, u daljinu… ili da jednostavno zažmurite. (Saznajte i: Prirodna rešenja za sve trudničke tegobe)

Ukoliko prostor u kojem boravite nema prozore, dovoljno će biti da s vremena na vreme pogledate u neku tamnozelenu površinu. Tako ćete sprečiti iritaciju i bolove u očima, zamagljen vid, ali i glavobolju. Od pomoći vam može biti i masaža slepoočnica, koja opušta muskulaturu oko očiju, ali i vežbe poput ove: otvorene oči prekrijte dlanovima, ne dodirujući ih, a potom zamišljajte neki prijatan prizor.

Pijte vodu, sprečite povraćanje

Mučnina i učestalo povraćanje mogu dovesti do dehidratacije organizma, što dodatno pogoršava problem suvih očiju. Stoga, unosite dovoljno vode. Imajte na umu da treba i da vlažite vazduh u prostorijama u kojima boravite. Centralno grejanje, kao i upotreba klime, mogu da ga isuše, što takođe dodano isušuje vaše oči. Potrebnu vlagu možete da obezbedite držanjem dobro zalivenih saksijskih biljaka koje upijaju vodu preko korena, a potom je isparavaju kroz listove, povećavajući tako stepen vlage u prostoriji.

Koristite sredstva za vlaženje očiju

Ukoliko vaše oči nisu dovoljno vlažne, obnovite suzni film sredstvima koja će ublažiti peckanje, žarenje i grebuckanje u oku.

Namenska sredstva za vlaženje očiju, u formi spreja, pružaju trenutno olakšanje simptoma, jer obnavljaju lipidni sloj na očima i olakšavaju zadržavanje prirodne vlažnosti očiju. Sa udaljenosti od 30 cm od lica, prsnite ovo sredstvo direktno u oči i ponovite ovaj postupak nekoliko puta dnevno.

Da bi oči bolje vlažile, pokušajte sledeće: pet-šest sekundi ubrzano trepćite, a potom isto toliko sekundi žmurite. Vežbu ponavljajte naizmenično nekoliko puta. (Pogledajte i: Brza rešenja za suvu kožu u trudnoći)

Čistite oči

Svakodnevni mejkap često pogoršava suvost očiju. Zato, na kraju dana, kada uklonite šminku odgovarajućim preparatom, očistite i oči pamučnom blaznicom umočenom u toplu vodu. (Postupak započnite od uglova očiju.)

Povećajte unos omega-3 masti

Uključivanje izvora zdravih masti u ishranu korisno je za zdravlje na mnogo načina, a jedan od njih je i ublažavanje simptoma suvoće oka. Bilo bi dobro da jedete i porciju ribe, kao što su losos i sardine, dva puta nedeljno. Ako niste ljubitelj ribe, u ostale prirodne izvore omega-3 masti spadaju orasi, čija semenke i laneno seme.
Antonio Gulliem/GettyImagesPlus

još iz kategorije