Tople kupke u trudnoći
03.04.2023 Zdravlje i nega

Da li su tople kupke u trudnoći bezbedne za bebu?

Trudnoća je divan period života, međutim često izaziva razne tegobe poput svraba i bola. Upravo zbog ovakvih simptoma ćete se verovatno zapitati da li su tople kupke u trudnoći bezbedne.

Tople kupke u trudnoći: Da li su bezbedne?

Mišljenja među budućim mamama su podeljena. Dok jedne smatraju da je topla kupka idealna za opuštanje, druge se brinu zbog temperature vode. Međutim, šta je prava istina?  Uopšteno, ako se odlučite na toplu kupku morate biti oprezni. Boravak u toploj vodi u kadi duže od 10 minuta može da digne temperaturu do 38℃. Takva temperature može izazvati povećani rizik od urođenih mana i pobačaja.

Istraživanja za tople kupke u trudnoći

Vrlo malo naučnih studija ukazuje da prednosti i mane toplih kupki u trudnoći. Razlog za to je što kod uključivanja trudnica u istraživanje postoje ozbiljne etičke obaveze. Zdravlje trudnice i bebe ne sme biti ugroženo, pa često istraživanja ostaju bez rezultata. Bilo bi pogrešno da neko drži trudnicu u toploj kupki samo da bi videli šta će se dogoditi sa bebom.   Međutim, lekari su i dalje oprezni kada su u pitanju tople kupke u trudnoći.

Stopa rizika kako trudnoća odmiče

U ranoj trudnoći tople kupke mogu da izazovu spontane pobačaje i urođene mane, a u odmakloj trudnoći moće da izazove infekcije. Povišena temperatura može da prouzrokuje smanjen dotok krvi u bebu što za posledicu može imati uznemirenost. To čini tople kupke u trudnoći nebezbednim.

Dakle, tople kupke u trudnoći nose određeni rizik i  zbog toga bi trebalo da razgovarate sa lekarom pre nego što se spustite u kadu punu tople vode. Ako i znate nekoga ko nije imao nikakve probleme zbog boravka u toploj vodi, nemojte se previše oslanjati na to. Svaki organizam i svaka trudnoća je posebna i možda ovo ne bi imalo dobar uticaj na vas. Dakle, prvo lekar pa onda kupka ako vam on to dopusti.

 

 
Aleksandra Golubtsova/GettyImagesPlus

još iz kategorije